onsdag 22 oktober 2014

Röda spår

Utsidan på Röda spår av Katarina Genar är verkligen både mystisk och lockande. Ett tornrum lyser i det gamla huset på bilden och spöket av en flicka svävar framför. Det där passar historien som finns i boken riktigt bra.

Röda spår är en sommarberättelse. Samuels båda bästisar ska sticka iväg och segla ihop med den enas familj och Samuel ska bara vara hemma. Så skolavslutningen känns lite dyster. Mamma måste jobba på sjukhuset hela sommaren och pappa  håller på med något projekt där det enda han egentligen behöver är lugn och ro och en dator. I mataffären hittar Samuel en lapp där det står att man kan hyra det gamla konstnärshemmet Lunabo som ligger i skogen vid en vacker sjö. Efter lite diskussion hemma blir det så att Samuel och pappa åker dit själva en vecka.

Närmaste by heter lustigt nog Rädslan och är verkligen ödslig. Inte en människa syns till när de kör förbi och framför allt inga barn. Pappa lämnar Samuel vid huset och kör tillbaka för att handla mat. När Samuel går in i huset så undersöker han det för sig själv. Han går upp för den knarrande trappan och ser en svart dörr som leder till tornrummet. Den är låst...

Ja, det hela blir inte mindre läskigt av att där finns en text i kursiv stil innan berättelsen börjar (en slags prolog) som handlar om en flicka som rusar ut från ett hus ner till en sjö. Hennes händer är alldeles röda. Efter den inledningen väntar man bara på att få veta mer om den där flickan som bodde i huset långt innan Samuel kommer dit och på hur han ska få höra talas om henne.

En fin liten sommarrysare, helt enkelt, de ca 100 sidorna flyter på lätt och man vill inte sluta läsa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar