måndag 27 oktober 2014

Kanske är det allt du behöver veta

Den svenska titeln Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart är både lockande och bra på denna berättelse full av mysterier och hemligheter. Jag tycker också mycket om den engelska: We were liars. Boken handlar om Cadence Sinclair, hennes familj, hennes kusiner och vad som egentligen hände den där sommaren då hon var 15 år.

Släkten Sinclair är fin. De har anor, traditioner och pengar. De äger även en ö (Beechwood) utanför nordostkusten på USA där familjen har olika hus men särskilt farmor och farfars stora, tornprydda Clairmont. Cadence har tillbringat alla sina somrar där. Då hon var åtta började även jämngamla Gat bli ett självklart inslag. Han är son till hennes mosters nya sambo. Gat blir hennes allra bästa vän, så nära så att de nästan är som en person. Ihop med de två kusinerna Johnny och Mirren bildar Cadence och Gat ett litet gäng som familjen kallar "lögnarna".

Sommaren då Cadence är 15 år kommer Gat till ön som vanligt. Hon inser plötsligt att han inte bara är hennes bästa vän och själsfrände - hon är förälskad i honom. Gat berättar att han har en flickvän så Cadence säger inget om sina känslor. En eftermiddag sitter de tillsammans på vinden och ska sortera böcker som hennes pappa lämnat kvar när han övergav familjen. Plötsligt kysser de varandra. Farfar kommer in och avbryter. Det kommer hon ihåg. Men vad hände mer?

Det enda Cadence två år senare minns är hur hon simmar ensam på kvällen och är nära att drunkna, att hon efter återupplivningsförsök transporteras till sjukhus så kall att hon aldrig tror att hon ska bli varm igen. Efter månader där släpps hon ut men hon är inte helt återställd. Hon drabbas av plötsliga migränattacker och har minnesluckor. Vad hände? Varför var hon ensam? Varför hörde aldrig Gat av sig igen? Efter en sommar i Europa med pappa lyckas hon året därpå då hon är 17 övertyga sin mamma att hon klarar av att åka till Beechwood igen. Nu tänker hon konfrontera alla. Varför vill ingen säga vad som hände?

En fruktansvärt spännande bok som delvis är skriven med en lite annorlunda, förtätad berättarteknik. Jag tycker mycket om den tekniken, om miljöbeskrivningarna som gör att man verkligen ser händelserna framför sig och framför allt de skickliga karaktärsbeskrivningarna. Missa inte den här boken ifall du gillar bra ungdomsromaner, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar