Tio år efter att Pojken i randig pyjamas gavs ut följer John Boyne upp temat med hur ett barn kan ha upplevt andra världskriget ur tyskt perspektiv. Pojken på bergets topp handlar om Pierrot som bor i Frankrike med fransk mamma och tysk pappa och växer upp under mellankrigstiden. Pappan bär på traumatiska upplevelser från tiden som soldat. Han dövar sin ångest med alkohol och misshandlar tidvis sin fru. Pierrots bäste vän är den döve Anshel från våningen under. De blir båda tidigt faderlösa och deras små halva familjer hjälper och stöttar varandra så mycket de kan. När Pierrots mamma hastigt dör i tuberkulos är det Anshels mamma som tar hand om honom medan man försöker hitta en lösning på vart han och hunden D'Artagnan ska ta vägen. Efter en kort mellanperiod på barnhem (Anshels mor är för fattig för att ge Pierrot ett permanent hem) kommer ett brev till Pierrot. Man har hittat hans faster Beatrix. Hon bor i Österrike och är hushållerska åt en man i ett stort hus i Alperna. Pierrot ska få resa dit och bo där.
Mannen faster Beatrix bor och arbetar hos är Hitler och huset det legendariska Berghof, hans bostad och tidvis Tysklands andra regeringshögkvarter vid sidan av Berlin . Väl där kommer Pierrot - nu kallat Pieter - gradvis att stå allt närmare der führer. Pieter beundrar honom och gör allt för att Hitler ska tycka om honom. Läsaren ser hur han allt mer sugs in av den nazistiska ideologin och med barnets naiva tilltro upprepar allt han lär sig som en lydig apa, helt utan ifrågasättande. Det kommer att få ödesdigra konsekvenser...
Det här är en obehaglig, väldigt bra bok. Den är välskriven, fängslande och fast man vet hur kriget slutar engagerar man sig i Pierrots öde. Man kan helt enkelt inte låta bli att ställa sig den obehagliga frågan: hur hade jag reagerat i hans ställe? Hade jag varit mer kritisk?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar