måndag 11 maj 2015

Hög press

Äntligen! Det är inte varje dag det kommer ut en ny, riktigt bra bok där fotboll är ett starkt tema. Hög press av Jesper Tillberg handlar om 14-årige Tom som lever för fotboll. Allt han gör kopplar han till fotboll. När han ska försöka förstå ett mattetal, när han spelar schack, när han pratar ("snygg passning, jag hade aldrig gjort mål utan dig" säger han till en vän när hon hjälpt honom på en lektion). Han spelar fotboll också - fast det går bättre på datorn än i verkligheten. Tom har nämligen allvarliga problem både med självförtroende och med tränaren Calle. Prata kan han dock. Han har åsikter om det mesta som tränaren säger vilket inte precis uppskattas. Det är tydligt att Calle inte tycker att Tom platsar i laget. De flesta matcher tillbringar Tom på avbytarbänken.

I början av boken råkar Tom höra något som inte var avsett för honom. När han står böjd för att låsa upp sin cykel efter en träning hör han ett samtal mellan tränaren och en av höjdarna i styrelsen. Calle säger att de "måste rensa ut i förstalaget" och vill peta vissa spelare. Tom är 100% säker på att det är honom tränaren menar. Inte blir det roligare av att där aldrig är någon hemma hos Tom. Mamma jobbar ofta kväll så han får äta själv för det mesta - mikrovågspizza. Bästa kompisen Patrik är stjärna i laget och har börjat dra sig undan så det är ingen idé att prata med honom.

Sen när Tom ska cykla hem i regnet blir han nästan påkörd av en flyttbil! Familjen som ska flytta in kommer körande i en sportbil och rycker genast ut och tar med Tom in i det halvtomma huset för att se att han är ok. Då visar det sig att det är en italiensk fotbollstränare som kommer från Livorno med sin svenska fru och en dotter. Tom är halvitalienare så han har italienska som hemspråk. Äntligen får Tom diskutera fotboll med någon som lyssnar och tar honom på allvar! Så händer det värsta. Det är dags för match och Tom kan verkligen inte hålla inne med sina åsikter inför Calle...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar