måndag 29 oktober 2018

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

Enola Holmes är lillasyster till den berömda detektiven Sherlock Holmes och till Mycroft Holmes. Boken utspelar sig liksom de kända böckerna om detektiven Sherlock Holmes runt 1880-talet i det viktorianska England. Originalböckerna om Sherlock Holmes är skrivna av Sir Arthur Conan Doyle men här har författaren Nancy Springer inspirerats av hans karaktärer och värld och skapat en egen bokserie.

Enola är betydligt yngre än sina bröder, som hon inte heller har sett på 10 år när deras pappa dog. Hon bor ensam med sin mamma i ett stort gods på landet som betalas av hennes storebröders arv efter pappan. Detta eftersom mamman har inte fått ärva några pengar efter sin man eftersom hon är kvinna. En morgon försvinner Enolas mamma spårlöst och Enola kallar på hjälp från sina bröder. De dyker upp och blir väldigt missnöjda med vad de ser. De anser inte att Enola beter sig som en dam fast hon nu är 14 år. Istället vill de skicka iväg henne på internatskola mot hennes vilja. 

Eftersom mamman inte kommit till rätta och Enola får anledning att misstänka att hon gett sig av frivilligt rymmer hon utklädd för att ta sig till London och hitta henne på egen hand. På väg till London stöter hon på ännu ett försvinnande som hon beslutar sig för att lösa. Men London är en farlig stad att besöka ensam och hur ska det gå för Enola?

Det är en spännande berättelse och klassisk deckargåta. Det är spännande att få lära sig om hur det var att vara ung tjej under den här tidsperioden och hur lite Enola får bestämma över sitt eget liv. Dessutom var det roligt att författaren hittat på en lillasyster till Sherlock och gett henne en egen bokserie. Men boken har lite klurigt språk och passar nog allra bäst för dig som går i sexan och uppåt. 

måndag 22 oktober 2018

Isdrottningen

Vem skulle inte vilja vara en superhjälte och ha magiska krafter? Faktiskt inte Cina, hon har annat att tänka på. Dessutom är hennes lillasyster tokig i superhjältar och försöker få Cina att läsa alla hennes serietidningar, så hon är rätt trött på superhjältar. Cina funderar mest på hur hon ska göra med konståkningen, hon vill ju sluta, det är inte kul längre. Men hon vågar inte säga det till sina föräldrar. Hon låtsas att hon går på träningen, men istället går hon ut i skogen för sig själv för att fundera och kasta snöbollar på träd. Just när hon står där och kastar snö får hon höra ett högt, vinande ljud  och sedan skakar marken till. Ett rymdskepp landar framför henne! Hon liksom dras in i skeppet, där möter hon en märklig varelse som genom en knapptryckning får Cina att börja frysa något fruktansvärt, och kylan lämnar inte henne, inte ens när hon går ut från rymdskeppet. Nästa dag är skolans värsta mobbare, Arvid, i farten igen. Cina riktar sitt pekfinger mot honom och säger på skoj "Hokus pokus". Då far något iväg från hennes finger, en isboll! Vad har hänt med Cina? Hon ger sig ut i skogen för att prova och mycket riktigt: hon kan skjuta isbollar med fingrarna. Vad hände egentligen i rymdskeppet? Hon har fått superkrafter! Först blir hon rädd, men sen kommer hon på att hon ju kan använda kraften för att hindra brott och skipa rättvisa. Maskerad ger hon sig ut i staden och det visar sig faktiskt vara Arvid som hon behöver rädda. Hon blir kallad Isdrottningen i tidningen, och är nu lillasysters stora idol. Men hur skall hon kunna förbli anonym, och hur ska hon kunna dölja sina krafter?

Det här är en riktig hjältesaga, som bitvis är både spännande och våldsam. Det är svårt för Cina att förstå hur hon ska använda kraften att kunna skapa is, det går lätt till överdrift. Utan att avslöja slutet kan jag säga att det var inte helt fel av mig att tänka på både "Jävla Lucia" och "Förvandlad", två andra bra böcker av Mårten Melin!!

torsdag 18 oktober 2018

Spionen i äppelträdet - spännande och sorgligt om andra världskriget

Holländska Esther är ute och leker med sin vän Wim i parken en vanlig onsdag den 3 mars år 1943. De kastar boll och har jättekul när hennes mamma plötsligt dyker upp, tar tag onödigt hårt i Esthers arm och leder henne bort därifrån. "Du får inte vara här!" säger hon. Judar får inte vara i parken längre.
Esther är så otroligt trött på alla dessa nya lagar om vad judar får och inte får göra. Hon kan inte ens följa med sin bästa vän Wim efter skolan längre för att det är förbjudet för judar att umgås med kristna. I skolan blir de allt färre i hennes klass. Var tar alla vägen, egentligen? Rykten går om att de familjer som hämtas samlas i ett läger och skickas vidare någonstans. Sedan hör man inte av dem mer.
På kvällarna när de vuxna tror att barnen sover hör Esther sina föräldrar diskutera framtiden. Affären går inte bra nu när inga andra än judar får lov att handla där. De får alltmer ont om pengar och deras vänner blir allt färre. De pratar om att gömma sig. Inte alla tillsammans - utan familjen ska spridas ut. Pappa säger att han har hört att de börjar med razzior snart. Det börjar bli bråttom...

I en annan stad i Holland sitter en flicka och för dagbok. Hon är inte med i den här boken, men man kan inte låta bli att tänka på Anne Frank och hennes familj när man läser.

Här får vi följa Esther och hennes ensamma väg mellan människor som ibland är goda, ibland egoistiska och ibland helt enkelt elaka. Det är gripande och spännande även om man vet att hon kommer att klara sig (i det första kapitlet är hon gammal ska möta vännen Wim igen efter 70 år. Då bor hon i Israel och året är 2018.)
Jag vill verkligen rekommendera Spionen i äppelträdet av Christina Wahldén till alla som är intresserade av hur det "vanliga" livet kunde te sig för människor i Europa under kriget. Även många som bara helt enkelt letar efter en bra bok kan absolut testa denna!

tisdag 16 oktober 2018

Min hemliga tvilling

Kerstin Lundberg Hahn har skrivit många spännande böcker. Hennes senaste bok är också riktigt spännande, men med ett lite annorlunda innehåll. Den här boken handlar om Leia, hon bor med sina föräldrar som är robotforskare. Det känns som om boken utspelas en liten, liten bit in i framtiden. Det finns t ex självkörande bilar och bussar. Föräldrarna är ganska hemlighetsfulla med sin robotforskning, och en dag blir nyfikenheten för stor för Leia, hon går ner i källaren för att se vad som finns gömt i det där rummet som hon inte får gå in i. Och där, på ett bord ligger en exakt kopia av Leia. Föräldrarna har skapat en tvillingsyster till Leia! På natten smyger Leia ner i källaren, hon funderar på om det går att väcka roboten, och vill hon verkligen det? Hon hittar instruktionerna till roboten, och... trycker på startknappen. Roboten vaknar! Först är allting bara bra, Leia kan styra roboten med röstkommandon. Men ju mer Leia pratar med roboten, desto mer lär den sig och den
samlar på sig av Leias minnen. Roboten får namnet Nova, och snart tänker Leia att hon kanske kan utnyttja Nova till att göra saker hon själv inte tycker om. Det är ju matteprov i skolan snart t ex. Det går som sagt bra till att börja med, men utan att avslöja för mycket kan jag säga att den robot som föräldrarna skapat är mycket avancerad, och den tar snabbt till sig allt Leia tycker och tänker. Snart vill den leva ett eget liv.

Boken blir otäckare ju mer man läser, i början är det bara kul att tänka på allt man kan använda en robot till. Men när som sagt Nova verkar börja tänka själv blir det mer och mer otäckt. En riktigt spännande bok. Och robotar finns det ju redan i vårt samhälle...

torsdag 4 oktober 2018

Silverskugga - del 1 av Tillys hästliv

Gillar du böcker om mysterier och djur, gärna hästar? Är du sådär mellan 8-11 år? Då tycker jag absolut att du ska testa den nya serien böcker om Tilly. Del ett heter "Silverskugga", och böckerna är skrivna av Pippa Funnell.

Tilly är adopterad och vet inte vilka hennes "riktiga" föräldrar var. Det enda hon har kvar från dem är ett armband som hon haft sedan hon var riktigt liten. Det består av flätade svarta hästhår och ett litet silverspänne. Armbandet har Tilly alltid på sig.

Tilly trivs jättebra i sin familj men hon ser rätt annorlunda ut jämfört med de andra. De är ljushåriga och ganska storvuxna, hon är liten och smal och har vackert långt, mörkt hår ända ned till midjan. I hela sitt liv har Tilly varit helt tokig i hästar. Hon har favoritsidor på nätet som hon ofta kollar på, älskar böcker och filmer om hästar och köper hästtidningar så ofta hon kan. Problemet är bara att det är så dyrt att rida. Hon kan jättemycket om hästar, men hon har aldrig suttit på någon.

Så en dag när Tilly och mamma ska handla är det uppståndelse på torget. En vanskött, tovig häst springer runt och verkar helt galen. Öronen är bakåtstrukna och den ser arg och farlig ut. Tilly ser direkt att den inte är arg - den är fruktansvärt rädd. Försiktigt närmar hon den och talar lugnt. Den börjar snart lyssna och verkar lite mindre skygg. Plötsligt vet Tilly vad hästen heter, namnet bara kommer för henne. Hästen heter Silverskugga...

Hur kan hon veta det? Varför är hon inte rädd för en häst som beter sig så vilt? Kommer hon någonsin att få prova att rida eller sköta om hästar? Läs den spännande boken om Tilly så får du veta!

tisdag 2 oktober 2018

När kastanjer spricker

Camilla Lagerqvist har skrivit många bra böcker. Spännande böcker, böcker om andra världskriget, och den fantastiska "Den vita döden". Hennes nya bok heter När kastanjer spricker, och utspelas också en liten bit bakåt i vår svenska historia, nämligen tidigt 1950-tal. Majken har hamnat på ett hem för "vanartiga" flickor ute på en ö. Hon är föräldralös och har flyttats runt bland flera fosterhem, men på grund av sitt häftiga humör har det inte fungerat i fosterhemmen. Majken vet inte vad som hänt hennes föräldrar, och hon har ständigt återkommande mardrömmar och ångestattacker. På det här hemmet är det hård disciplin, och flickorna får inte en chans att komma tillrätta med sina bekymmer, man skall jobba och vara tyst. Men flickorna är tonåringar, med tonåringars behov och Majkens rumskamrat Ebba smiter ut om nätterna för att träffa killar, och hon får ibland med sig Majken. Det finns en kille som Majken vågar prata lite med, hon har annars mycket svårt för att öppna sig. Han ger henne en hästkastanj, för hon är "hård och taggig på utsidan, men mjuk på insidan". Hur skall livet bli för Majken? Kommer hon någonsin att få veta vad som hände hennes föräldrar?

Camilla Lagerqvist skriver så att man verkligen lär känna huvudpersonen, lever med Majken och hennes funderingar. Man blir också upprörd och arg över omgivningens (isht föreståndarinnan på hemmet) ovilja att lyssna och förstå. Flickorna hade hamnat på hemmet av olika orsaker, någon hade snattat, någon hade föräldrar som inte klarade av att ta hand om barn, någon hade visat "osunt intresse" för samma kön. Ja, man tänker ju att det blivit bättre med tiden. Eller? Men en sak blir man så glad över, och det är sammanhållningen flickorna emellan. Man sviker inte varandra!