onsdag 29 april 2015

Kanske är det allt du behöver veta

Jag har läst Kanske är det allt du behöver veta. Den är skriven av E. Lockhart. På engelska (originalspråk) heter den We were liars.

I Cadence Sinclairs familj sitter allt på utsidan. Alla i familjen är framgångsrika, långa, blonda och rika. Cadence morföräldrar har en egen privat ö där de har byggt vars ett hus till sina döttrar. Varje sommar åker hela släkten och Gat, en av mammornas styvson, dit och umgås. De äldsta kusinerna och Gat börjar som barn med att leka lekar och som tonåringar umgås de fortfarande men inte med samma aktiviteter. Efter ett tag inser man att även om allt ser ut att vara perfekt behöver det inte vara det…

Emily Jenkins, eller som hon brukar kalla sig E. Lockhart, växte upp i Cambridge och Seattle. På Columbia University tog hon en doktorsexamen i engelsk litteratur.

Man dras in i boken och sitter kvar länge. Det var en sorglig och mystisk kärlekshistoria som var minst sagt dramatisk. Jag tyckte att boken var jättesorglig i slutet och jag bölar fortfarande när jag tänker på den. Samtidigt som det var en sorglig bok var den rik på andra känslor och det sorgliga tog inte över handlingen. Jag tror att boken passar från 11 år och uppåt. Även vuxna hade nog kunnat läsa den. Jag tycker inte att denna boken har en genre utan den är en blandning av allt från sorg, kärlek till mystik. Det är en häftig bok som påminner om att ingen är perfekt.

Jag tyckte boken var bra men det var svårt att hålla koll på alla personernas namn. 

/ X

Pilängskolans elever gästbloggar


Vill du läsa ytterligare inlägg om Kanske är det allt du behöver veta, så har Annika skrivit ett i bloggen tidigare, blogginlägget hittar du här

fredag 24 april 2015

Järnprovet

Va! Har du redan läst Järnprovet. Jaha - jag förstår. Du tillhör detta dolda sällskap som älskar böckerna om Harry Potter. Det gör jag med. Det är därför även jag nu har läst och tyckt mycket om den första boken i serien Magisterium av Holly Black & Cassandra Clare! Jodå, här finns mycket som känns välbekant: trolldomsskola, en pojke vars mamma har dött när hon försökte skydda honom, magi, strid med ondska. Det är likt - men samtidigt annorlunda.

I prologen skyndar sig trollkarlen Alastair Hunt tillbaka till den högt belägna grotta där hans familj och de andra som inte skulle delta i det stora trollkarlsslaget håller sig gömda. När han kommer fram besannas hans värsta misstankar. Han möts av blod, spår av strid och döda kroppar! I närheten av sin fru hittar han deras lilla bebis, den enda levande varelsen i hela grottan. Frun håller en speciell kniv som hon själv har gjort. Bredvid sig i klippan har hon ristat in "DÖDA BARNET"...

När boken börjar på riktigt är Callum tolv år och bor med sin ensamstående pappa Alastair i North Carolina, USA.  Han är halt sedan barnsben och på grund av sitt handikapp har Callum fått stå ut med en hel del från jämnåriga. Det är nu dags för de som är utvalda att göra järnprovet för att se ifall de har tillräckligt stor magisk förmåga för att få lov att börja en utbildning till trollkarl på Magisteriet. Vanligt folk vet inte vad det handlar om. De tror att deras barn har blivit ditkallade för att göra inträdesprov till just den typ av skola som barnet eller den familjen högst önskar. Det kan handla om balettskola, ponnyskola eller vad som helst. Bara de som har äldre barn som deltagit och kommit in tidigare vet vad det handlar om, eller de som har föräldrar som gått igenom utbildningen. Sådana som Callum, alltså.

Alastair har under hela Callums uppväxt berättat olika historier om honom om hur hemskt Magisteriet är, hur de utnyttjar eleverna, hur farlig deras utbildning är. Call är därför 100% inställd på att göra allt för att misslyckas. Varje moment i provet klarar han så dåligt han bara kan. Och det blir precis som han tänkt sig - han får lägst poäng av alla deltagarna. Ändå väljer en av mästarna just Callum till lärling. Varför?

Trollkarlsskolan är fantasifull och rolig att läsa om, oväntade, otäcka, roliga, spännande saker händer och man uppslukas helt av denna nya värld när man läser! Och frågan hänger över en: de där orden Callums mamma ristade in i klippan innan hon dog. Vad betyder de?


torsdag 23 april 2015

Rise of the Horde


 
Och här kommer ett boktips från Marco som varit prao här hos oss på Bjärreds bibliotek den här veckan :-)


Cvr9780743471381_9780743471381_hr
I denna bok kommer du att få veta hur "the horde" kom till och början på nästan allt i warcraft serien. Boken är skriven från karaktären Durotans perspektiv och tankar om alla de dramatiska händelserna som utspelar sig i boken. Man får följa med på Durotans uppväxt och får se orcernas annorlunda kultur. Men allt kommer inte att vara fridfullt i boken.
 
"The draenei" är ett flyttande folk som flyr från sina bröder från planet till planet. Så när "the dranei" kommer till orcernas planet som flyktingar så kommer förföljarna efter. Förföljarna som följer efter "the dranei" var ett väldigt fridfullt folk recis som de flyende draneis. Dom var också av samma folk. Men när Sargeras kom blev allt fel.
 
Boken i sig är skriven väldigt bra med många känslor i. Den beskriver bra utan att det blir långtråkigt och även personer som inte är så intresserade av warcraft historien blir det när de läser denna bok. Efter man har läst denna bok vill man leta vidare i historien på hemsidor, videos och såklart böcker. Jag röstar denna bok 4/5 för att den får en verkligen in i serien så att man vill utforska mer. Den beskriver bra även om hon använder ett lite speciellt sätt att göra det på. Det är allmänt en bra bok.
 
Av: Marco
 
 

Robert Arthur och demonprofessorn

Oj, vilken spännande, läskig, snabbläst bok detta var. Kunde absolut inte släppa den när jag väl börjat läsa. Boken är skriven av Charles Gilman, och är första delen i serien Lovecraftskolan. Robert Arthur är en kille som skall börja i en alldeles nybyggd skola. Han är lite nervös, han känner ju ingen där. Men vem får han syn på vid uppropet? Jo, Glenn, killen som har mobbat Arthur i flera år på den gamla skolan, han har också börjat på Lovecraftskolan. Det kunde inte startat värre. Dagen börjar med en introduktion i skolbiblioteket och Arthur får i uppgift att leta upp en bok. Han snirklar sig fram mellan de höga hyllorna och hittar till slut boken, men när han skall gå tillbaka känner han inte igen sig. Han har gått vilse. Robert ryste till. Lukten av mögliga malkulor var som starkast just här. Med bultande hjärta drog han ett djupt andetag, rättade till remmarna på ryggsäcken och dök in i skuggorna. När han kommer igenom skuggorna hamnar han i ett helt annat bibliotek, ett gammalt rum med gamla böcker (jag tänker på Harry Potters bibliotek!), där träffar han också en tjej, Karina. Nu sker flera mystiska saker och tillsammans med Karina och råttan Pip och Sill (som har två huvuden!) som dyker upp i Roberts ryggsäck, får han vara med om saker som får honom att förstå att det inte är en vanlig skola han hamnat i. När sedan två tvillingsystrar spårlöst försvinner är äventyren verkligen igång. Jag tror jag måste läsa del två nu meddetsamma! Den heter Robert Arthur och monstersystrarna.

onsdag 22 april 2015

Nu tar vi dom!


  • Bokens titel - NU TAR VI DOM !
  • Författare - Bengt-Åke Cras
  • Detta är den första serien av Södergårdens hockey club
  • Antal sidor - 156
  • Huvud personen heter Peter Fredell
  • Boken handlar om hockey och skolan och vardagslivet. Det handlar också om Södergårdens hockey club. Jag tror Peter är 15-17 år.
  • Fakta om författaren - han föddes den 2 augusti 1943. Uppväxt i Stockholm. Gillar att skriva om dramatiken inom ishockey
  • Omdöme om boken - 7 av 10, för den borde handla mer om hockey
  • Boken passar till personer som gillar hockey och dramatik
  • Kategori - sport

    /X

    Pilängskolans elever gästbloggar

    http://bilder.norstedts.se/bilder/omslag/224/2966103X_o_1.jpg

måndag 20 april 2015

Den utvalde

Fick för mig att jag kanske hade tröttnat på negativa framtidsskildringar nu (dystopier), men det hade jag visst inte :-) Den utvalde av Lois Lowry är en äldre bok som nu har återutgivits, del ett av fyra sammanhängande.

Jonas bor i ett framtida idealsamhälle. Alla har sina uppgifter, alla behandlas lika och det finns piller mot det mesta (smärta t.ex.). Krig och fattigdom är avskaffat, alla är sams och har det lika bra. Förälskelse och kärlek är också bortrationaliserade. Man ansöker om att få bilda familj och kan få max två barn. Under en ceremoni tilldelas man då ett så kallat "nybarn" som en föderska har fött. Föderska blir en del flickor och får tre barn, sedan får de någon slags kroppsarbete. Det enda folk känner till om vad som händer utanför deras värld är att det kallas "Annorstädes".

I början av boken väntar Jonas med spänning på ceremonin där han ska få veta vilket yrke han passar till och ska tränas för. Så kommer dagen. Hans ena vän blir idrottsledare, den andra vårdare. Jonas hoppar de äldste över och kallar istället fram honom sist av alla. De säger att han är utvald. Till vad? Läs boken så får du veta... Den är rätt otäck och mycket tänkvärd, författaren har många idéer om framtiden som känns både skrämmande och kanske ibland till och med tänkbara. Man kan exempelvis bli "befriad" i det här samhället. Det låter ju som någonting positivt... tills man inser vad ordet betyder.

Jättebra bok med mycket speciell stämning tyckte jag! Svår att släppa.

Lennart Lordis loggbok : Utsikt från livets planet

Jag har läst en bok som heter utsikt från livets planet


Boken är skriven av: Tove Berggren
Detta är första delen av en serie.
Där är 208 sidor.
Huvud person är Lennart Lordi
Det handlar om att han har snott hans syrras dagbok och han bor på Vintergatan fast det är en grusväg. Han tänker mycket på sådana saker som rymden och universum. En gång blev nästan hans pappa uppäten av en haj.
Det händer mycket i Tove Berggrens böcker.

Jag ger boken ett betyg från skala 1-10......7 och jag ger boken 7 poäng för att jag gillar humor.
Denna bok passar dom som tycker om humor.

/Daniel


Pilängskolans elever gästbloggar

fredag 10 april 2015

Molly Moons hypnotiska tidsresa

Jag läser en bok som heter Molly Moons hypnotiska tidsresa.                    

Författare: Georgia Byng
             
Det är del 2 av en serie.
Det är ganska många sidor. Det är ungefär 300 sidor.
Huvudperson: Det handlar om Molly och hennes hund Petula.

Handling: Den handlar om Molly och Petula som lär sig att resa i tiden och om en person som heter Wagt som jagar dom och tar Mollys 0, 3, 6 och 10åriga jag och så måste Molly rädda dem.

Fakta om författaren: Hon är född den 6 september 1965. Hon är en brittisk författare. Hon är mest känd för Molly Moons böckerna.

Betyg: 10-10 för att jag gillar såna böcker.
Hon skriver bara barn böcker så jag tycker att alla åldrar kan läsa dom. Om man gillar spänning så ska man definitivt läsa boken.

/Jesper

Pilängskolans elever gästbloggar

Pilängskolans elever gästbloggar på En bok vid havet

På Pilängskolan har eleverna i årskurs 4-6 Sesam varje fredagseftermiddag. På Sesam ägnar sig eleverna åt olika aktiviteter och åt fördjupning i olika skolämnen. En av grupperna har under vintern valt att läsa. Framöver kommer det vara möjligt att läsa om de några av de böcker eleverna läst här. Så håll utkik!