tisdag 23 maj 2017

Golden boy

Max ska snart gå ut högstadiet. Han är skolans gyllene pojke som passar in överallt. Han är snygg, en exemplarisk elev, en skicklig fotbollsspelare och en bra kompis. Hela den lilla staden vet vem han är, för hans föräldrar syns jämt i media, som berömda advokater.

Men perfekta Max har en hemlighet, som bara familjen och barndomsvännen Hunter vet om. Han är intersex, det vill säga att han föddes med båda könen. En kväll kommer Hunter hem till Max för att hämta sina föräldrar, men medan föräldrarna roar sig högljutt på nedervåningen förgriper sig Hunter på Max.

Hur ska Max våga berätta om vad som hänt hans kropp och själ när han aldrig fått ett språk från sina föräldrar för sin egen kropp?

Trots att Max inte vill berätta för någon om det hemska han blivit utsatt för så får händelsen stora konsekvenser. Hur känner Max inför sig själv och sin kropp? Vem är han och vem är det hans föräldrar gjort honom till?

Det är svårt att lägga Golden boy ifrån sig. Varje kapitel berättas utifrån olika personer. Det är oerhört spännande att få allas vinklar på vad som händer i familjen och i Max. Det ger en så rik bild av hur han brottas med sin känsla för sig själv och hur han uppfattas.

-Mamma Karen vill att Max ska ha rätt till ett helt normalt liv. Men tänkt om det inte går? Vågar hon ge Max vad han behöver?
-Lillebror Daniel har sina utmaningar i livet och fattar inte alls varför Max helt plötsligt struntar i honom och är sur hela tiden.
-Skolans ensamma cooling Sylvie ser Max utanför vårdcentralen en dag. Hon tycker att det egentligen är klyschigt att bli intresserad av honom. Max är perfekt och populär men hon kan inte hålla sig från att bli kär på riktigt.

Och Max då, han blir vansinnigt kär tillbaka. Och kanske kan han våga vara helt sig själv den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar