onsdag 31 maj 2017

Lögnernas träd

Faiths familj bestämmer över en natt att de ska flytta från staden Kent. Hennes pappa är en ansedd pastor och arkeolog. Under 1950-talet var det inte ovanligt att både vara präst och naturvetenskapsman samtidigt. Det verkar som att familjen flyttar ut till landsbygden på ön Vane för att han är inblandad i någon slags skandal. Men en fjortonårig flicka har på den här tiden inte mycket att säga till om. Faith har en massa tankar, känslor och intressen. Men det finns inget vilja från vuxenvärlden att hon ska visa vem hon är. Snarare den absoluta motsatsen. Det enda samhället vill är att flickor ska läsa sin bibel och vara skötsamma.

På ön ska pappan hjälpa till vid en arkeologisk utgrävning. Men omkring utgrävningen och familjen börjar skumma saker hända. Det verkar som att fadern, som Faith alltid sett upp till, har hemligheter som kan göra livet svårt för hela familjen. Det finns en fördel med att omvärlden vill att Faith ska ta upp så lite plats hon kan. De märker inte när hon smiter iväg för att göra egna efterforskningar om vad det är som verkar vilja slita sönder hennes familj.

Den här boken var fantastisk att läsa! Frances Hardinge låter Lögnernas träd bli ett fönster in i artonhundratalets England. Det är väldigt spännande att höra om Faiths begränsade liv och hur hela hennes jag längtar efter att få synas och påverka sin värld. Det blir så smärtsamt tydligt hur hon och alla kvinnor runtomkring henne hindrats från att vara hela människor. Samtidigt är Lögnernas träd en perfekt gotisk roman. Den mörka stämningen sprider sig från blad till blad. Och ibland är det inte tydligt vilken sida Faith står på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar