onsdag 17 februari 2016

Odinsbarn - Korpringarna 1

Vad är det för äcklig omslagsbild, tänker du kanske när du ser Odinsbarn av Siri Pettersen. En av huggen svans från... ja, från vad? Förklaringen får du när du börjar läsa. Thorrald tror inte sina ögon. Ungen som han hittat liggande i den iskalla snön mitt i korpringen är svanslös. Ett missfoster, ett blindverk är hon. Men ändå. Hon tittar på honom med sina gröna ögon. Huvudet är täckt av röda fjun. Han kan inte döda henne. Behålla henne så här går inte heller. Han måste dölja vad hon är. Thorrald hämtar sin kniv och tvingar sig att göra henne illa. Han skär ett elakt sår bak på ryggen - där svansfästet skulle ha varit.

Vi gör ett hopp fram i tiden och Hirka är nu 15 år. Hon är en riktig vilding, snabb att försvara sig mot den som retar henne för att hon inte har någon svans. Bästa vännen Rime har varit borta i tre år, alltsedan han genomgick Riten och började sin utbildning. Nu är han tillbaka, snyggare än någonsin. Flickorna springer efter honom. När hon snart fyller 16 är det dags för Hirka att resa till huvudstaden Manfall och genomgå Riten för att se vilken uppgift hon ska få i riket. Men pappa Thorrald börjar packa deras få ägodelar istället. De ska ge sig ut på vägarna igen och sälja läkande örter och annat. Det är dags för Hirka att få veta varför hon på inga villkor kan riskera att resa till Manfall. De kommer att upptäcka sanningen om henne. Hirka hör inte till dem. Att vara med henne bringar olycka. Hon är rötan - hon är ett odinsbarn. För att skydda henne måste de rymma.

Det där är bara början påett riktigt spännande, annorlunda fantasyäventyr i en egen värld som norska Siri Pettersen har skapat. Det är dessutom första delen i en serie. Del två har också kommit ut på svenska: Röta. Alltså: ett riktigt bra boktips till fantasyälskare som gärna läser fartfyllda berättelser med oväntad handling, monster, kärlek, intriger, slagsmål och maktspel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar