torsdag 11 februari 2016

Gudarna

Kanske du tycker att Elin Cullheds bok Gudarna har en skum titel för att handla om tre tonårstjejer från småstaden Tierp mellan Gävle och Uppsala? Det har den inte. Titeln är i själva verket genial. Vad får man om man korsar guzz med brudar? Just det. De kan dessutom behöva lite boost från att kalla sig själva för detta ord med 110% attityd, huvudpersonen Jane och hennes kompisar Bita och Lilly. De har nämligen inte särskilt mycket stöd från andra, särskilt inte vuxna.

Lilly är involverad i ett BDSM-förhållande med skolans, rektorns och alla lärares favorit den ursnygge Daniel Abdollah. När detta spårar ur och hennes kompisar Jane (kallad Janne) och Bita får ta hand om den misshandlade Lilly börjar en jakt på bevis. De vet att Daniel har filmat sig själv och Lilly när de haft sex. Då gäller det att få tag på det filmklippet. Daniel håller på med "ungt företagande" och viker pizzakartonger. Janne får den lysande idén att hon ska bli kriminell. Hon ska låtsas vilja jobba för honom som ett sätt att komma nära så att hon helt enkelt kan stjäla hans mobil. Nu blir det fartfyllt, ibland roligt, ibland otäckt men hela tiden fascinerande läsning.

Handlingen säger dock noll och intet om den här boken. Det är språket och attityden som är boken. Gudarna blandar in engelska ord i det mesta de säger. Det känns helt naturligt, det är repliker som du kan höra om du sätter dig på en buss och bara lyssnar. Jane/Janne är även intellektuell, Bita super-feminist, påläst och smart medan snygga Lilly står för den som både är feminist och styrs av känslor i en komplicerad mix. Många gånger är text och handling rå. Här är fullt av sex och våld i olika former. Här finns även kärlek, inte bara mellan gudarna. Dessutom är det stundtals vackert. Eller vad sägs om en mening som den här (sidan 147): "Jane, Jane, kom ihåg att du heter Jane. Kom ihåg att ditt namn glittrar som ett pärlhalsband i natten."

Jag kan verkligen rekommendera den här boken till alla människor som är i slutet av tonåren och uppåt. Läs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar