onsdag 10 februari 2016

Mysteriet på Hester Hill

Vissa böcker har extra spännande omslag, eller hur? Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson (hon som skrivit Glasbarnen ni vet) är en sådan bok. Man ser ett fint, gammalt men förfallet hus där åskan slår ner och ett enda fönster lyser. Det här bara måste vara en spökhistoria! Och visst är det det.

Huset bebos av två äldre män, snälla farbror Carl och hans partner, upptagne uppfinnaren Eliot. Hit kommer tvillingarna Meg och Frank medan deras föräldrar reder ut problem i samband med sin skilsmässa. Det är sommar men en sådär hemsk, regn och ruskig svensk sommar ni vet. Konstigheterna börjar direkt när barnen kommer till tågstationen i den lilla byn Svarthed. Ingen är där för att möta dem och det enda som finns är en tom perrong och en igenbommad väntsal. När Meg kikar in genom fönstret till väntsalen ser hon ändå någon därinne. En ung tjej med håret i en tjock fläta sitter med ryggen vänd mot dörren. Meg knackar på fönstret men flickan reagerar över huvudtaget inte? Så kommer Eliot körande i snabb fart. Han ursäktar sig tusen gånger för att han glömt när de skulle komma.

På Hester Hill får barnen rum en bit ifrån varandra för att inte Frank ska störa Meg när han över på sin tuba. Rummen är stora och fina och Meg har en kakelugn i sitt. På väggen hänger en tavla som föreställer en familj. I raden längst fram sitter tre allvarliga barn men där finns fyra stolar. En stol är tom. Tavlan föreställer familjen som bodde på Hester Hill förr i världen berättar farbror Eliot. Då, när det hette Hestershus. En av personerna ser ändå bekant ut, tycker Meg. Visst liknar hon tjejen på stationen?

En dörr i korridoren är låst. Den går till trappan som leder upp till vinden som finns ovanför barnens sovrum. Första natten på Hester Hill vaknar Meg plötsligt. Där hörs ljud ovanifrån. Det låter som snabba steg över golvet.

Ja, här händer många märkliga saker på Hester Hill. Och inte bara där. När Frank går in i en gammal bokhandel nere i byn och berättar att han och hans syster Meg som egentligen heter Margareta är där och hälsar på blir damen i affären helt blek. Hon säger att i så fall har hon ett paket. Det är adresserat till "Margareta på Hestershus"...

Hu! Är det spänning, rysningar och äventyr du söker så läs den här boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar