onsdag 10 februari 2016

Gengången

När det är riktigt rått, blött, kallt och blött ute så kan man ibland längta väldigt mycket efter sommaren. Ett sätt att ta sig dit är genom att sjunka in i någon riktigt bra berättelse, gärna ett äventyr, som utspelar sig då. Är det så du känner just nu så kan jag tipsa om att testa att läsa Gengången av Ingelin Angerborn.

Gengången handlar om 12-åriga Ellinor som ska tillbringa en sommarvecka hos sin mormor som bor i en liten svensk småstad. Staden verkar vara det perfekta stället för en sommarsemester! Den är sådär gammeldags mysig, där finns ett stort gammalt slott med vallgrav och fängelsehåla och den ligger vid kanten av en sjö med en fin badvik.

Ni som har läst Angerborn förut förstår att här måste finnas något mysterium som gärna är sådär lite småläskigt. Bokens titel Gengången får en dessutom att tänka på gengångare som ju är ett annat ord för spöken. Precis i början av boken när mormor och Ellinor är ute och kör så upptäcker de en sliten gammal loppisskylt som pekar mot en slingrig grusväg rakt in i skogen. De följer den och kommer till en antiklada som ägs av en blind kvinna. När de letar runt bland alla gamla grejor så hittar Ellinor ett superfint skrin med en ballerina i. Det ser både gammalt och dyrt ut men verkar vara trasigt - ballerinan rör sig inte när man öppnar locket och musiken spelas upp. Då de frågar om de får köpa det så tar kvinnan Ellinor i handen och säger att "det är gratis för rätt person" - så får Ellinor det bara!

Jodå, visst är det något skumt med skrinet. De mardrömmar Ellinor börjar få efter att hon tittat noga in i det verkar inte bara ha en naturlig förklaring som mormor tror. Och den där pianomusiken som hon hör från ett fönster i staden, visst är det konstigt att det är samma musik som spelas i skrinet? Var det något mer? Romantik? Såklart här är! På jakt efter den som spelar det där pianot möter Ellinor en riktig snygging. Jättesöta Oliver, som hon lagt märke till redan tidigare i badviken. Lustigt nog verkar han ha lagt märke till henne också... Kanske han kan hjälpa henne att lösa skrinets gåta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar