måndag 28 september 2015

Som stjärnor i natten - All the Bright Places

Som stjärnor i natten är Jennifer Nivens första ungdomsbok. Hon har skrivit den för att hon verkligen vill säga något, och det märks. Inledningsscenen är stark och griper tag med en gång. Theodor och Violet, två seniors i high school, möts i ett torn på skolan. Båda är där för att för att de mår riktigt dåligt och kanske tänker hoppa. I övrigt har de överhuvud taget ingenting gemensamt - tror de i alla fall.

Violet är den perfekta tjejen som allting går så bra för. Hon är snygg, smart, populär och ihop med skolans mest eftertraktade kille. Hennes bästa vän är storasystern Eleanor. Tillsammans har de en modeblogg. Så händer det värsta: Eleanor dör i en bilolycka. Violet är med, de är på väg hem från en fest. Det där är ändå rätt länge sedan och den enda som fortfarande tänker på det tycks vara Violet. Inte för att hon visar det. Inte med sitt sätt i alla fall. Lite skumt kanske kompisarna tycker det är att Violet börjar använda Eleanors glasögon och klipper lugg som hon inte klär i som en slags tribut till systern. Annars är allt ok, åtminstone på ytan.

Theodor Finch är en outsider på skolan. Vissa tycker att han är en freak, andra tycker att han är intressant. Inuti är han en person som har tappat greppet om tillvaron. Han ser ingen mening. Han vet inte ens vem han är. Han testar olika klädstilar och byter personlighet med dem. Men har han en inre kärna? Han vet inte själv.

Nu möts Violet och Theodor. På geografin får de sedan en uppgift. De ska dokumentera ett par platser i Indiana som är värda att se, turistattraktioner. Theo och Violet tolkar uppgiften annorlunda. De ger sig ut på en resa genom sin delstat som innebär avslöjanden och upptäckter. Den kommer att bli livsavgörande.

Läs denna bok. Jag tror inte du kommer att kunna släppa den ifrån dig när du börjat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar