onsdag 30 augusti 2017

Sanningar om maneter

"Om man tittar tillräckligt länge på en manet ser den till slut ut som ett bultande hjärta ... ett hjärta som man kan se rakt igenom, rakt in i en annan värld där allt som man har tappat bort finns gömt." Den som säger detta är Suzy, hon har bestämt sig för att ta reda på allt hon kan om maneter. Hon är beredd på att gå hur långt som helst för att få veta. Varför? Och vad vill hon veta?
Suzy är 12 år och höstterminen har precis börjat. Men hela livet har ställts på ända för henne eftersom den allra bästa kompisen sedan väldigt länge, Franny, drunknade i somras. Suzy kan inte fatta att Franny kunde drunkna, hon var ju en jätteduktig simmare. Det stämmer inte. Vad kan ha hänt? Klassen är på besök på ett stort akvarium och där finns en manetutställning. När Suzy läser om giftiga maneter, sådana som inte syns men det räcker med ett stick av dem för att du ska dö, så börjar hennes tankar sätta igång. Var det en manet som dödade Franny? Suzy bestämmer sig för att sluta prata och går helt upp i sina manetstudier. Man förstår också rätt snart att den sista tiden hade Suzy och Franny glidit ifrån varandra som kompisar, något som Suzy inte kunde acceptera. Tydligen gjorde Suzy något oförlåtligt mot Franny sista gången de sågs. Och nu kan hon ju inte be om förlåtelse. Kan maneterna hjälpa Suzy att se "rakt in i en annan värld där allt man tappat bort finns gömt"?
Det här är en bok om att sörja, alla sörjer på olika sätt. Det är en bok om att få vara annorlunda. En bok om att växa upp och förändras. En bok om att man måste försöka komma över saker som plågar en, men att det tar tid. En väldigt bra bok helt enkelt. En bok man inte glömmer i första taget, skriven av Ali Benjamin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar