torsdag 1 september 2016

Den blomstertid nu kommer

Tonåringarna Fred, Wahid och Tarzan vill enkelt och snabbt få tag på pengar. De rånar sin lokala mataffär med en låtsaspistol när alla andra är på skolavslutning. 
Det är bra att Fred är med, för han är under femton år och kan inte bli straffad. Men inget går som det var tänkt. Butiken har ett larm och polisen är på väg. Utan pengar kastar sig de tre killarna in i bilen. Tarzan håller farlig fart och krockar till slut. Fred och Wahid lämnar den skadade föraren och flyr planlöst in i skogen. 
Fred vill inget hellre än att den här hemska dagen ska gå över och allt bli som vanligt. Men Wahid är desperat och för dem längre och längre bort från normalt. Bara en kort stund efter bilkraschen och det misslyckade rånet har de även stulit en bil, och där sitter en liten flicka. 
Vad ska Fred göra nu?
Att råna en affär med en låtsaspistol är farligt, men att kidnappa ett barn är något riktigt förfärligt.

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long är skriven ut Freds perspektiv. Med korta direkta meningar kastas man rätt in i handlingen och Freds upplevelse. Jag tror att den är skriven så för att en ovan läsare lätt ska komma in i texten. Men jag tror att det skulle bli en bättre bok med mer fördjupade karaktärer. Det är synd Wahid är så enkelt porträtterad. Han har en komplicerad historia och allvarlig livssituation och den hade behövt fördjupas och förlängas på något sätt.
Men det snabba tempot, samvetskvalen och slutet gör boken läsvärd, särskilt för vissa unga läsare som har svårt att komma in i böcker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar