måndag 26 september 2016

Oktober är den kallaste månaden

Det ringer på dörren och när Vega öppnar står där en polis. Han frågar ifall hennes mamma är hemma. Det är inte det enda han vill veta men Vega svarar undvikande eller inte alls på allt. Framför allt när han börjar förhöra sig om hennes bror, Jakob. Hon säger att hon inte minns när hon såg honom senast. Det är inte sant. Vega minns alltför väl men det som hände sist hon hade kontakt med Jakob är inget hon vill att någon ska få veta.

Vega är 16 år och har höstlov. Hon bor med sin mamma i utkanten av Varvet, en by långt ute på landsbygden någonstans i kanten av skogen. Det är ruggigt, mörkt och blött denna höst. De närmaste dagarna ska hon ägna åt att leta reda på Jakob. Han svarar inte i sin mobil och hon har inte hört av honom alls sedan de båda var med om något riktigt otäckt. För mindre än en vecka sedan följde Vega med Jakob när han skulle leverera hembränd sprit åt deras morbror Dan. Det var då allt blev så hemskt.
   Efter att polisen stuckit bestämmer sig Vega för två saker. Dels ska hon ta reda på sin bror och dels ska hon försöka ta reda på mer om det där som hände förra torsdagen. Vem som är inblandad, hur, varför... Snart inser läsaren att det här inte är ett ställe där man ska vara så nyfiken. Många har saker de vill dölja. De kan bli arga.

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson är en tät, klaustrofobisk thriller med ett par överraskande vändningar och mycket spänning. Den innehåller en del sex och våld så ungefär från 15 och uppåt ska man nog vara för att läsa tänker jag. Författaren bor i Stockholm och är även kriminolog. Tidigare har han skrivit bl.a. deckare för vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar