fredag 10 juni 2016

Raymie Nightingales stora plan

Tre flickor möts när de ska lära sig drilla med drillstavar i en sommarskola. Alla tre har olika anledningar att vara där, alla har de en plan: de tänker de ställa upp i tävlingen "Lilla Fröken Floridadäck 1975". Smala, ömtåliga Louisiana med kaninhårspännen behöver pengar, huvudpersonen Raymie behöver vinna för att komma i tidningen så att hennes pappa ska se henne och komma hem medan tuffingen Beverly som är expert på att dyrka upp lås är där för att sabotera. De blir inte vänner direkt. Framför allt är det Beverly Tapinski som ställer till problem genom att vara tvär och avvisande.
   Raymie läser blanketten noga som man ska fylla i för att delta i tävlingen. Där står att man ska lista sina goda gärningar. Hon är inte säker på att hon har gjort några! Idén blir då att hon ska ta med en bok till den lilla stadens ålderdomshem och läsa högt för en gammal person. Det här går inte riktigt som hon tänkt sig kan man säga. En dam ligger och ropar på ett av rummen, när Raymie går dit försöker damen ta tag i hennes hand. Raymie blir då så skrämd att hon tappar boken, den far in under sängen och hon springer sin väg utan att våga ta den. Till på köpet är det en lånebok, hon måste absolut få tillbaka den. Men hur? Nästa dag i sommarskolan berättar Raymie vad som hände för Louisiana och Beverly. Louisiana säger att de är de "tre kompanjonerna", klart att de ska hjälpa henne! Det här blir början på ett äventyr som leder vidare till märkliga händelser och utvecklas till ett helt underbart och oförutsägbart äventyr.
   Raymie Nightingales stora plan av Kate DiCamillo är helt enkelt ännu en lika charmig som spännande,  bok med en hel del livsvisdom längs vägen, precis som t.ex. hennes tidigare Edvard Tulanes fantastiska resa eller  Sagan om Desperaux!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar