onsdag 1 juni 2016

Boet - allt han behöver säga är "ja" men "ja" kan vara ett farligt ord

Jag säger bara en sak: är du rädd för getingar så ska du ABSOLUT inte läsa Boet av Kenneth Oppel. Gillar du dock i vanliga fall mycket, mycket läskiga berättelser som samtidigt är urbra så ska du nog ändå samla mod och ta tag i denna silverglittrandebok. Du kommer att bli överraskad. Du kommer att bli äcklad. Du kommer att älska den.
   Så här är det: Steven och Nicole har fått en ny lillebror. Tyvärr är det mycket som inte står rätt till med honom. Han är svag, han har hjärtfel och även om han opereras så kan läkarna inte garantera att han någonsin kommer att fungera helt normalt. Föräldrarna tillbringar mycket tid på sjukhuset med baby Theo och hans syskon blir passade av Vanessa, en biologi-student. Det är en riktig geting-sommar och dessa insekter kretsar kring Vanessa och barnen när de är ute. Nu visar det sig att Vanessa kan en hel del om getingar. Hon berättar om deras bon, drottningen, hanarna och de andra honorna (arbetarbina). Så blir hon fundersam. De här getingarna liknar inte de vanliga svartgulrandiga. De har samma form som de gula men är nästan vita med några få, silvergrå ränder.
   Om nätterna drömmer Steven mycket märkligt. Han får besök av ett väsen, en ängel eller liknande med strålande ljus omkring och spindelvävstunna vingar. Varelsen säger att den kan fixa Theo, göra så att han blir normal. Allt Steven behöver göra är att lova att hjälpa till. Allt han behöver är att säga "ja". Det ska snart visa sig att det var ett farligt löfte som får skrämmande konsekvenser.
   Jag säger det igen: du har inte läst en sådan här bok förut. Den enda jag kan komma på som på något vis liknar den är den fantastiska Sju minuter över midnatt av Patrick Ness & Siobhan Dowd. Med liknar menar jag att den förvånar på samma sätt, fascinerar och får dig att fundera över de viktiga sakerna i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar