fredag 10 juni 2016

Den sommaren - en serieroman om vänskap

Det här är ett riktigt guldkorn - om man nu kan säga så om böcker? Det är en sådan där riktigt bra serieroman där bilderna är en del av berättelsen, den klarar sig inte utan dem. Och VILKA bilder sen! Häftiga, spännande, fina, otäcka... you name it. Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki handlar om två tjejer som alltid, så länge de kan minnas, har träffats varenda sommar på Awago Beach där familjerna hyr stugor. Rose är något år äldre och just den här sommaren märks det. Hon är mer intresserad av tonårsgrejor medan Windy är kvar på lek- och äventyrsstadiet. Det blir lite oroligt i vänskapen. Rose har det dessutom jobbigt hemma med sina föräldrar. De bara grälar och verkar dölja något för henne. Vad är det med dem egentligen?
   I byns enda lilla affär kan man hyra film. Tonårskillen som står där är intressant, hans gäng som hänger utanför också. De dricker, bråkar, pratar om sex och har kärlekstrassel. Rose och Wendy övertalar killen att de får hyra barnförbjudna skräckfilmer, de riktigt frossar i skräck den här sommaren. Så utbryter en stor konflikt i tonårsgänget. Killen i affären och hans flickvän grälar om något. Vad? Tjejerna blir nyfikna och spionerar...
   Under en orolig sommar utspelar sig flera olika draman till bilder som man dröjer länge vid, särskilt helsidesillustrationerna. Minspelet är otroligt skickligt tecknat, replikerna i pratbubblorna träffsäkra - det här är en bok man sträckläser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar