tisdag 21 juni 2016

Innan helgen är över

Innan helgen är över handlar om femtonåriga Stella som följer med sin storasyster Jorun och hennes äldre pojkvän Herman till deras sommarstuga. På vägen till stugan råkar ungdomarna köra på en kille av någon anledning stod mitt på vägen i den tjocka morgondimman. Stella och Jorun blir chockade och ska just ringa SOS när Herman sliter in dem i bilen och kör vidare. Han är övertygad om att Jorun aldrig ska kunna få körkort, och att han ska förlora sitt, om polisen får reda på att det var hon som satt vid ratten. Hon får ju egentligen bara övningsköra med sina föräldrar.

Men vad hände med killen de körde på? Honom lämnade de livlös vid vägkanten. Herman föräkrar Stella om att han säkert blev hjälpt av någon annan bilförare.

Den förut så omtänksamma Herman visar en ny kontrollerande sida som bara blir obehagligare allt eftersom att dagarna går. Stella som redan känner sig utanför börjar bli bekymrad om hur bra Herman egentligen är för Jorun. Känslan av oro och otrygghet späds bara på av att en skepnad i skogen verkar vilja få kontakt med Stella på natten.

Det som skulle bli en mysig helg i Stellas sommarparadis förvandlas till en mardröm.

Innan helgen kom är verkligen den perfekta sommardeckaren. Det är en skräckberättelse där verkligheten är långt mycket obehagligare än de övernaturliga partierna. Hahn skriver så himla intressant och övertygande om relationen mellan Stella, Jorun och Herman. Den förändras under helgens dramatiska händelse och gör det riktigt svårt att lägga boken ifrån sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar