onsdag 21 december 2016

Etiquette & Espionage - steampunk med humor

En stor anledning till att man direkt dras in i Etiquette & Espionage av Gail Carriger är att huvudpersonen Sophronia Angelina Temminick är så rolig att hänga med :-) Varför i all världen har inte den här serien översatts? Innan många sidor har passerat har 14-åriga Sophronia rasat ned genom mathissen i familjens hus, ramlat ut genom luckan i salongen där en förnäm grannfru sitter och lyckats putta iväg till en bakelse så att den totalt förstör en elegant hatt. Hennes mamma har därmed ännu en anledning att sända henne till den "finishing school" som en elegant kvinnlig gäst rekommenderar. Det är alltså en skola där unga damer lär sig vett och etikett, elegans och stil, samtidigt som de tränas i konsten att hitta en rik och fin make. Sophronia är inte alls glad. Allt bestäms på minuten och hon skickas iväg i en droska med två andra ungdomar innan hon riktigt förstått vad som hänt.

Under färden till internatskolan attackeras ekipaget av luftpirater. Efter en riktig fight där Sophronia får använda all sin påhittighet lyckas de undkomma och är strax framme vid Dartmoorheden. Kalla grå dimmor sveper över de öde vidderna och kusken vägrar först att fortsätta. Efter övertalning gör han det ändå och de närmar sig mötesplatsen. En mycket stilig men mystisk ung man är där för att hämta Sophronia och hennes nya skolkamrater. Det visar sig att skolan de ska gå på inte finns i någon vanlig byggnad precis. Den är inrymd i ett gigantiskt luftskepp! Och det är INTE någon vanlig "finishing school". Visst lär sig flickorna nyttiga saker men inte de som föräldrarna skulle välja, kanske. På schemat står förutom "fint uppträdande" även ämnen som "olika typer av gift", "undanmanövrar och spioneri".

Enda nackdelen med den här boken är att du måste förstå engelska för att kunna läsa den. Här finns fart, äventyr och humor i rikt mått. Dessutom är det jättekul att läsa om alla fantasifulla uppfinningar. Detta är nämligen steampunk: alltså en bok som utspelar sig under andra halvan av 1800-talet, en tid då flickor hade långa kjolar  med många underkjolar, kombinerat med saker modern teknik ännu inte uppfunnit. Förutom lufteppen så finns här robotar av alla de slag plus en massa annat som jag tycker att du genast ska börja läsa om själv! Jättekul, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar