måndag 9 januari 2017

Högt spel - sex osannolika tjuvar, en svindlande plan

Känner du för en bok som snabbt drar in dig i händelsernas centrum, en bok som direkt låter dig försvinna in i ett myller av nya miljöer, häftiga karaktärer och actionfyllda scener? Missa då inte Högt spel av amerikanska Leigh Bardugo. Vi befinner oss i en annan del av samma värld som i Grishatrilogin (del 1 heter I ljusets makt). Medan den förra dock är en mer traditionell fantasy lägger Bardugo här till thriller-atmosfär. Resultatet är riktigt häftigt :-) Du behöver dock INTE alls känna till eller läst något av Bardugo förut för att relativt omgående gjort dig en bra bild av vad en grisha är eller något annat i berättelsen.

Inledningsvis befinner vi oss hemma hos en rik köpman i staden Ketterdam. Platsen är förvillande lik 1600-talets Amsterdam, här är fullt av målade kakelplattor, tulpanmönster, svartvita golvplattor, kanaler med mera. En vakt blir kallad till båthuset. Där pågår ett fasansfullt experiment... Ett experiment som slår fel. Konsekvenserna är förödande.

Efter denna händelse får vi möta våra sex huvudpersoner. Varje kapitel ger läsaren händelserna ur de olika karaktärernas synvinklar. Vi har att göra med landets mest hänsynslösa tjuv och brottsling Kaz Brekker, hans smygande skugga, även kallad "Vålnaden" Inej; prickskytten och spelaren Jesper; den unge, oerfarne sprängexperten Wylan; fd soldaten Matthias från Fjerd samt, slutligen, grishan Nina med vissa magiska egenskaper. I centrum står Kaz Brekker som en bit in i berättelsen får ett omöjligt uppdrag av en mycket rik borgare. Ett uppdrag med en oerhörd belöning. Det anses nämligen som rena vansinnet att försöka genomföra...
En efter en kontaktar han de övriga och berättar om sin plan. De ska göra en resa, ta sig in i ett ogenomträngligt palats och föra bort en forskare som har uppfunnit en mycket farlig drog. Det blir våldsamt, överraskande, nagelbitarspännande och fullständigt uppslukande! Lägg allt annat åt sidan och läs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar