måndag 5 december 2016

Room av Emma Donoghue

Här kommer en bokrecension av Hanna, uppskattad prao hos oss på Bjärreds bibliotek v 48

Room av Emma Donoghue handlar om 4-åriga Jack som bor inlåst i ‘’Rum’’ tillsammans med sin mamma. Jack vet ingenting om världen utanför och tror att utanför Rum är rymden. Jack och hans mamma är de enda levande människorna som existerar och träd, hus och hängmattor är bara tv.
Hans mamma, som heter Joy blev kidnappad av en man, som Jack och hans mamma kallar för Svarte Man, under en dag när hon var 17 år gammal. Hans mamma har inte varit utanför Rum på 8 år.
 
En dag bestämmer sig Joy, Jacks mamma för att rätta till de lögnerna som Jack blev berättad den dag då han fyller fem. Att träd, hus och hängmattor är inte bara tv. De finns på riktigt. Efter att Jack har förstått det som är sant och inte så planerar de en plan, en rymningsplan. Jack blir inlindad i Mattan med Fläcken och tillsammans lurar de Svarte Man att Jack har dött efter att Svarte Man hade stängt av värmen för att straffa Jacks mamma.
 
Jag tycker boken är skrivet på ett annorlunda sätt. Den blir väldigt spännande att läsa eftersom det alltid händer saker i boken men också för att den är skriven ur en femårings perspektiv. Boken bringar ett gott syfte om hur folk upplever livet när man hålls som gisslan av en man man inte ens vet namnet på. Som håller en borta ifrån omvärlden. Boken är väldigt gripande, en sån bok där man bara vill fortsätta läsa för att få reda på vad som händer. Boken blev även film, och jag måste bara berätta att jag är väldigt imponerad på hur lik filmen var boken.
 /Hanna
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar