fredag 24 april 2015

Järnprovet

Va! Har du redan läst Järnprovet. Jaha - jag förstår. Du tillhör detta dolda sällskap som älskar böckerna om Harry Potter. Det gör jag med. Det är därför även jag nu har läst och tyckt mycket om den första boken i serien Magisterium av Holly Black & Cassandra Clare! Jodå, här finns mycket som känns välbekant: trolldomsskola, en pojke vars mamma har dött när hon försökte skydda honom, magi, strid med ondska. Det är likt - men samtidigt annorlunda.

I prologen skyndar sig trollkarlen Alastair Hunt tillbaka till den högt belägna grotta där hans familj och de andra som inte skulle delta i det stora trollkarlsslaget håller sig gömda. När han kommer fram besannas hans värsta misstankar. Han möts av blod, spår av strid och döda kroppar! I närheten av sin fru hittar han deras lilla bebis, den enda levande varelsen i hela grottan. Frun håller en speciell kniv som hon själv har gjort. Bredvid sig i klippan har hon ristat in "DÖDA BARNET"...

När boken börjar på riktigt är Callum tolv år och bor med sin ensamstående pappa Alastair i North Carolina, USA.  Han är halt sedan barnsben och på grund av sitt handikapp har Callum fått stå ut med en hel del från jämnåriga. Det är nu dags för de som är utvalda att göra järnprovet för att se ifall de har tillräckligt stor magisk förmåga för att få lov att börja en utbildning till trollkarl på Magisteriet. Vanligt folk vet inte vad det handlar om. De tror att deras barn har blivit ditkallade för att göra inträdesprov till just den typ av skola som barnet eller den familjen högst önskar. Det kan handla om balettskola, ponnyskola eller vad som helst. Bara de som har äldre barn som deltagit och kommit in tidigare vet vad det handlar om, eller de som har föräldrar som gått igenom utbildningen. Sådana som Callum, alltså.

Alastair har under hela Callums uppväxt berättat olika historier om honom om hur hemskt Magisteriet är, hur de utnyttjar eleverna, hur farlig deras utbildning är. Call är därför 100% inställd på att göra allt för att misslyckas. Varje moment i provet klarar han så dåligt han bara kan. Och det blir precis som han tänkt sig - han får lägst poäng av alla deltagarna. Ändå väljer en av mästarna just Callum till lärling. Varför?

Trollkarlsskolan är fantasifull och rolig att läsa om, oväntade, otäcka, roliga, spännande saker händer och man uppslukas helt av denna nya värld när man läser! Och frågan hänger över en: de där orden Callums mamma ristade in i klippan innan hon dog. Vad betyder de?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar