måndag 20 april 2015

Den utvalde

Fick för mig att jag kanske hade tröttnat på negativa framtidsskildringar nu (dystopier), men det hade jag visst inte :-) Den utvalde av Lois Lowry är en äldre bok som nu har återutgivits, del ett av fyra sammanhängande.

Jonas bor i ett framtida idealsamhälle. Alla har sina uppgifter, alla behandlas lika och det finns piller mot det mesta (smärta t.ex.). Krig och fattigdom är avskaffat, alla är sams och har det lika bra. Förälskelse och kärlek är också bortrationaliserade. Man ansöker om att få bilda familj och kan få max två barn. Under en ceremoni tilldelas man då ett så kallat "nybarn" som en föderska har fött. Föderska blir en del flickor och får tre barn, sedan får de någon slags kroppsarbete. Det enda folk känner till om vad som händer utanför deras värld är att det kallas "Annorstädes".

I början av boken väntar Jonas med spänning på ceremonin där han ska få veta vilket yrke han passar till och ska tränas för. Så kommer dagen. Hans ena vän blir idrottsledare, den andra vårdare. Jonas hoppar de äldste över och kallar istället fram honom sist av alla. De säger att han är utvald. Till vad? Läs boken så får du veta... Den är rätt otäck och mycket tänkvärd, författaren har många idéer om framtiden som känns både skrämmande och kanske ibland till och med tänkbara. Man kan exempelvis bli "befriad" i det här samhället. Det låter ju som någonting positivt... tills man inser vad ordet betyder.

Jättebra bok med mycket speciell stämning tyckte jag! Svår att släppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar