torsdag 18 oktober 2018

Spionen i äppelträdet - spännande och sorgligt om andra världskriget

Holländska Esther är ute och leker med sin vän Wim i parken en vanlig onsdag den 3 mars år 1943. De kastar boll och har jättekul när hennes mamma plötsligt dyker upp, tar tag onödigt hårt i Esthers arm och leder henne bort därifrån. "Du får inte vara här!" säger hon. Judar får inte vara i parken längre.
Esther är så otroligt trött på alla dessa nya lagar om vad judar får och inte får göra. Hon kan inte ens följa med sin bästa vän Wim efter skolan längre för att det är förbjudet för judar att umgås med kristna. I skolan blir de allt färre i hennes klass. Var tar alla vägen, egentligen? Rykten går om att de familjer som hämtas samlas i ett läger och skickas vidare någonstans. Sedan hör man inte av dem mer.
På kvällarna när de vuxna tror att barnen sover hör Esther sina föräldrar diskutera framtiden. Affären går inte bra nu när inga andra än judar får lov att handla där. De får alltmer ont om pengar och deras vänner blir allt färre. De pratar om att gömma sig. Inte alla tillsammans - utan familjen ska spridas ut. Pappa säger att han har hört att de börjar med razzior snart. Det börjar bli bråttom...

I en annan stad i Holland sitter en flicka och för dagbok. Hon är inte med i den här boken, men man kan inte låta bli att tänka på Anne Frank och hennes familj när man läser.

Här får vi följa Esther och hennes ensamma väg mellan människor som ibland är goda, ibland egoistiska och ibland helt enkelt elaka. Det är gripande och spännande även om man vet att hon kommer att klara sig (i det första kapitlet är hon gammal ska möta vännen Wim igen efter 70 år. Då bor hon i Israel och året är 2018.)
Jag vill verkligen rekommendera Spionen i äppelträdet av Christina Wahldén till alla som är intresserade av hur det "vanliga" livet kunde te sig för människor i Europa under kriget. Även många som bara helt enkelt letar efter en bra bok kan absolut testa denna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar