måndag 29 oktober 2018

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

Enola Holmes är lillasyster till den berömda detektiven Sherlock Holmes och till Mycroft Holmes. Boken utspelar sig liksom de kända böckerna om detektiven Sherlock Holmes runt 1880-talet i det viktorianska England. Originalböckerna om Sherlock Holmes är skrivna av Sir Arthur Conan Doyle men här har författaren Nancy Springer inspirerats av hans karaktärer och värld och skapat en egen bokserie.

Enola är betydligt yngre än sina bröder, som hon inte heller har sett på 10 år när deras pappa dog. Hon bor ensam med sin mamma i ett stort gods på landet som betalas av hennes storebröders arv efter pappan. Detta eftersom mamman har inte fått ärva några pengar efter sin man eftersom hon är kvinna. En morgon försvinner Enolas mamma spårlöst och Enola kallar på hjälp från sina bröder. De dyker upp och blir väldigt missnöjda med vad de ser. De anser inte att Enola beter sig som en dam fast hon nu är 14 år. Istället vill de skicka iväg henne på internatskola mot hennes vilja. 

Eftersom mamman inte kommit till rätta och Enola får anledning att misstänka att hon gett sig av frivilligt rymmer hon utklädd för att ta sig till London och hitta henne på egen hand. På väg till London stöter hon på ännu ett försvinnande som hon beslutar sig för att lösa. Men London är en farlig stad att besöka ensam och hur ska det gå för Enola?

Det är en spännande berättelse och klassisk deckargåta. Det är spännande att få lära sig om hur det var att vara ung tjej under den här tidsperioden och hur lite Enola får bestämma över sitt eget liv. Dessutom var det roligt att författaren hittat på en lillasyster till Sherlock och gett henne en egen bokserie. Men boken har lite klurigt språk och passar nog allra bäst för dig som går i sexan och uppåt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar