fredag 15 april 2016

Himlen börjar här - Johanna tipsar

Vi på Bjärreds bibliotek har denna veckan haft hjälp av vår prao, Johanna. Vi bad henne tipsa om en bok - då valde hon Himlen börjar här av Jandy Nelson. Så här skriver Johanna:

Boken handlar om sjuttonåriga Lennon, vars älskade syster Bailey plötsligt dött av en hjärtattack under repetitionerna av en teaterpjäs. Lennon och hennes syster har under större delen av sin uppväxt bott hos sin mormor, eftersom deras mamma lämnade de när de var små och de vet inte vem deras pappa är. Mormodern är lite av en kändis där de bor, på grund av sina fantastiska rosor som sägs göra en lycklig. Alla i den lilla staden där de bor är chockade av Baileys död, inte minst Lennon. En dag sitter systerns pojkvän, Toby, i trädgården. I början är hon motvillig, men sakta men säkert lär hon känna honom och tillsammans kan de sörja Bailey.

När Lennon efter en lång tid kommer tillbaka till skolan igen, är hon glad över att få träffa sin bästa vän Sarah. Medan hon varit borta, så har det börjat en ny kille i skolan. När hon kliver in i musiksalen sitter den nya killen där, på hennes stol, och spelar klarinett. Killen presenterar sig som Joe Fontaine och Lennon är helt förstummad av hans utstrålning, av hela honom. Hon känner skuldkänslor, hur kan hon gå runt och vara kär när hennes syster nyss har dött i en hjärtattack?

Lennon går hela tiden runt och skriver små lappar som hon gömmer här och var. På lapparna skriver hon om Bailey, om dialoger och upplevelser med henne. De hade en väldigt stark relation och berättade allt för varandra. Men, hade Bailey en hemlighet som hon aldrig talade om för Lennon?

Den som tycker om en bok som man både kan gråta och skratta till, kommer att älska den här boken! Lennon är en helt fantastisk karaktär som man verkligen vill lära känna. Karaktärsbeskrivningarna i boken är underbara och varje karaktär är helt unik. Det hade dock kunnat vara med en lite mer detaljerad beskrivning av området där de bor, det hade gjort berättelsen mer levande. Himlen börjar här rekommenderas till dig som är 12-13 och uppåt och som vill ha en riktigt bra vår - och sommarbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar