torsdag 14 april 2016

Drakens bok - del 1 av Mörkrets tid

Ett skepp hamnar en stilla vårnatt helt oväntat i en fruktansvärd storm som tycks ha blåst upp från ingenstans. Ingen av sjömännen har sett dess like, vågorna är höga som berg och snart tappar kaptenen och hans besättning all kontroll. Med ombord är Edmund, förklädd prins från kungariket Sussex i våra dagars södra England. Tillsammans med kaptenens dotter Elspeth överlever han genom att klamra sig fast vid en urgammal kista som fanns dold i lasten. Skeppet Spearwa klyvs i två delar och sjunker. När barnen vaknar upp ligger de i en grotta. Ingen annan från Spearwa verkar ha överlevt. En eld sprakar och en gammal man sitter och tittar på dem.

Edmund och Elspeth har hamnat hos Aagard, före detta rådgivare åt kung Beotrich av Wessex. Landet styrs sedan några år tillbaka av den ondskefulle Orgrim som skaffat sig makt över kungen genom trolldom. Kistan som barnen har med sig visar sig dölja en hemlighet som kommer att få stor betydelse för ett av barnen. Det andra barnet bär på en förmåga som man brukar förknippa med förrädare och utstötta, en förmåga som måste döljas. Elspeth vill nu ge sig av för att leta efter sin far, kaptenen från Spearwa. Edmund vill bege sig hem till sitt land för att visa att han lever. Denna färd österut kommer bli farofylld och innebära en hel del avslöjanden.

Drakens bok av A.J. Lake är en annorlunda fantasy med sin miljö från forntida England. Vissa har en kristen gud, vissa tillber de gamla gudarna. En och annan kyrka finns. Det här blandas ihop med ett magiskt svärd, en drake, miljöer som påminner om Bröderna Lejonhjärta och lite rester av ruiner från tiden då romarna härskade över området och byggde sina tempel med höga kolonner där. Även hotet från de hemska vikingarna nämns. Resultatet känns annorlunda, fascinerande och, framför allt, mycket spännande! Jag blev väldigt nyfiken på fortsättningen, Svärdets bok. Böckerna kom ut för några år sedan och går inte längre att köpa - tur då att det finns bibliotek :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar