onsdag 20 april 2016

Vad jag såg och när jag ljög (Judy Blundell)

Året är 1947 och femtonåriga Evie är glad att hennes styvpappa Joe äntligen har kommit hem till New York från kriget. Joe tycker att familjen, dvs. Evie, Joe och Evies mamma Beverly, ska ta lite semester och åka ner till Palm Beach i Florida för att fira att kriget är över. Det blir en mycket lång resa, och när de äntligen kommer fram är nästan alla hotell stängda och öde. Men de hittar ett hotell som fortfarande har öppet. På hotellet lär de känna det flotta paret Mr. Och Mrs. Grayson.

En kväll när Evie är ute vid hotellets pool träffar hon den charmige Peter, en ung man som precis återvänt från kriget. De kommer bra överens och Evie blir genast nyfiken. Morgonen efter träffas de i matsalen och han hälsar på hennes mamma. När Joe får syn på Peter verkar det som om de känner varandra. Det visar sig att Joe och Peter är gamla bekanta som inte setts på ett tag. Evie och Peter börjar umgås, eftersom det inte finns så mycket annat att göra. Han tar med henne på utflykter, men hon låter sin mamma följa med som cover-up för att Joe inte ska börja misstänka något. Joe och Peter verkar inte vara allt för bra vänner och de undviker gärna varandra.

 En dag får Joe för sig att han, Beverly och Peter ska ut på en båttur, medan Evie måste stanna hemma och göra skolarbete. Detta trots alla varningar om att en storm håller på att blåsa in. När de är ute på havet slår stormen till med full kraft medan Evie står på land och inte kan göra någonting…

Denna bok är väldigt spännande. Den är en riktig bladvändare som passar extra bra på sommaren och tidigt på hösten. Det är som ung läsare lätt att relatera till Evie och hennes längtan efter att växa upp och bli vuxen. Boken blir extra spännande av att den utspelar sig under/efter Andra världskriget. Vad jag såg och när jag ljög är spännande från första till sista sidan och den tar en oväntad vändning i slutet… Den rekommenderas främst till dig som går i högstadiet och uppåt, speciellt om du är intresserad av historia!
 
/Johanna, prao på Bjärreds bibliotek


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar