måndag 9 november 2015

Stjärnstenen

Nu har jag äntligen hunnit läsa en bok som jag länge varit nyfiken på: Stjärnstenen av Jo Salmson. Eftersom jag tyckt mycket om hennes kortare böcker så hoppades jag att den här 300 sidor tjocka boken för de som vill läsa längre äventyr skulle hålla samma klass - och det gör den verkligen! Miljön känner vi igen, här har vi varit förut. Det är Tam tiggarpojkens värld vi befinner oss i men i denna första del av serien "Drakarnas öde" möter vi inte honom. Staden Demar finns med på kartan i början av boken, här finns drakar och drakriddare men det är istället Nea vi följer, flickan som när boken börjar ska genom gå lärlingsprov för att bli stjärntolkare.

Neas pappa Belon var en kraftfull stjärntolkare och hon har ärvt hans gåva att se mer än skuggor i stjärnstenen. Hon har inga minnen av pappan dock, han dog i striden mot häxmästaren för länge sedan. Mamma Edja är en före detta drakryttare som lämnat allt för att följa Belon. Många var motståndare till deras äktenskap, inte minst nuvarande stjärntolkare i staden Hammar. Han heter Fenel och det är honom som Nea hoppas bli lärling åt. Det börjar inte bra. Fenel är alltid vresig och sur mot Nea men när hon nu träder in i stjärnsalen där provet ska hållas får han syn på det lilla smycket hennes mamma gjort. Det föreställer en liten drake med fjäll av smaragd. Fenel blir ursinnig. Han hatar Neas mamma och säger att det är hennes fel att Neas pappa lämnade sin tjänst som stjärntolkare, därför är det hennes fel att Belon dog.

När Nea sedan ska försöka tyda skuggorna i stenen ser hon något otäckt. Det är en tatuerad man med krona av benknotor och halsband av tänder. Han verkar ge order åt några klanmedlemmar på ett språk Nea inte förstår. Så försvinner synen och hon berättar för Fenel vad hon sett. Han blir hysterisk - säger att hon skådat bakåt i tiden, hennes gåva är värdelös. Han säger värre saker än så: att hon är smutsig, att hennes gåva är förbannad, ondskefull för att hennes mamma är drakriddare. Nea rusar därifrån.

Så vad ska Nea göra nu? Konstiga rykten om henne börjar spridas i staden. Folk slutar prata med henne men viskar bakom hennes rygg. Vad är det Fenel säger om henne som gör att de bär sig åt så? Sanningen är värre än Nea någonsin kan ana och snart svävar hon i stor fara. Boken börjar så här spännande och sedan fortsätter den i samma tempo! Det här är riktigt bra svensk fantasy :-)
Enligt förlaget är detta första delen av två och nu väntar jag redan på nästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar