onsdag 24 juni 2015

Skattsökare i kanot

En äldre bok med härlig sommarkänsla som passar bra att läsa högt  är Skattsökare i kanot av Philippa Pearce. Ursprungligen är den från 1955 men den som jag har läst trycktes 1987. Boken handlar om David Moss som bor med sin familj vid en å som heter Say. Han har sommarlov men det bara regnar och regnar...Därför är det högt vatten i ån och har varit översvämningar på flera platser. När det äntligen blir uppehåll går David ned för att sitta en stund vid bryggan. Då gör han ett oväntat fynd: där ligger en kanot! Den har ett namn också, Spiggen står det. Naturligtvis kan han inte låta bli att ta den på upptäcksfärd. När han ska ta den genom den gröna ridån av ett omkullfallet träd så hör han en röst - det är kanotens ägare. Det visar sig vara en kille i Davids ålder som heter Adam Codling.

Pojkarna blir vänner och har mycket roligt tillsammans. Men Adam har ett stort bekymmer. Hans föräldrar är döda och han bor hos sin faster Dinah. Familjen har ett fantastiskt gammalt hus men är mycket fattiga. De måste flytta om inget händer snart. Det enda som skulle kunna rädda dem är ifall någon kunde hitta skatten som en gammal släkting gömde någonstans på 1500-talet. Där finns en ledtråd i form av en gammal vers. David och Adam bestämmer sig för att gå på skattjakt!
Detta är ett spännande sommaräventyr i klassisk brittisk stil. Eftersom den skrevs för ett slag sedan och innehåller en del ord som inte är så vanliga nu så blir den kanske ännu bättre om man läser tillsammans med någon :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar