fredag 5 juli 2013

Only väg is upp

Emmy Abrahamsson gjorde debut 2011 med Min pappa är snäll och min mamma är utlänning, en mycket rolig bok om kulturkrockar, vänskap och förälskelse. Förra året Augustnominerades hon för Only väg is up som är första delen i en trilogi om Filippa Karlssons liv och äventyr i London.

Filippa drömmer om att bli skådespelerska och efter studenten åker hon till London för att komma in på världens bästa scenskola och för att skaffa sig en cool, engelsk pojkvän. Men ingenting blir riktigt som hon tänkt sig. London är en tuff stad och det är svårare än hon trodde att hitta ett bra jobb och boende. I början får hon sova på en luftmadrass i ett delat rum. Och jobbet som hon till slut får visar sig vara hemskt tack vare en chef från helvetet. Jakten på den coola pojkvänner blir heller inte särskilt lyckad.
 
Men Filippa ger inte upp och långsamt börjar lyckan att vända och saker blir mer som hon tänkt sig. Och London visar sig också vara en stad där man kan få vänner för livet.
 
Boken är full av humor och är mycket underhållande, välskriven och lättläst. För mig är det här en bok om mod, kamp och överlevnad. Den handlar om att våga ge sig ut i livet och lära sig stå på egna ben. Att våga tro på sig själv. Och att inte ge upp utan kämpa vidare. Man får som läsare följa Filippa när hon utvecklas och mognar som person. Jag kommer definitivt att läsa fortsättningen, Stjäla the show, som redan finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar