tisdag 9 juli 2013

Myrstacken

Jenny Valentine har skrivit en spännande och gripande bok om vänskap mellan generationsgränser. Den handlar om 17-årige Sam och 10-åriga Bohemia. Sam har rymt hemifrån och vill helst vara ensam och håller sig därför borta från människor. Han hyr en liten lägenhet i London och gör allt för att förbli anonym. Men i samma hus bor även den pratsamma flickan Bohemia som söker Sams och andra grannars sällskap. Hennes mamma lämnar henne oftast ensam för att jobba eller gå ut och strular med olika män. Men Bohemia vill inte vara själv och hon förstår inte varför Sam undviker människor eller varför hennes mamma hellre super än umgås med henne. I huset bor även den gamla och nyfikna damen Isabel som lägger sig i det mesta och inte låter Sam vara för sig själv. Sam däremot förstår inte varför grannarna inte kan lämna honom ifred.
 
Deras vägar korsas i huset och så småningom uppstår vänskap mellan ensamvargen Sam och den kärleks- och vänskapstörstande Bohemia. Precis som myrstigar slingrar sig berättelsen fram mot sanningen. Det visar sig att man inte kan fly från sig själv och att alla har något att dölja. Och att en ensam myra aldrig kan vara lika stark som en myrstack..  
 
Språket i boken är bra och det flyter på när man läser. Myrstacken berör ganska jobbiga ämnen men eftersom Valentine använder sig av humor på ett skickligt sätt så blir det aldrig tungt utan snarare uppmuntrande.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar