fredag 28 augusti 2020

Maltesergåtan

Det här är en riktigt spännande sommardeckare, ett äventyr man själv skulle vilja vara med om. På pensionatet Pärlan i Skutbukten bor Cecilia med sin pappa, Leo med sina föräldrar och Une med sin familj och hund. Förra sommaren drunknade Cecilias mamma, något som hon ständigt tänker på. Till pensionatet kommer många gäster och en dag sitter en skum man och läser tidningen, men det är inte dagens tidning utan den är från just den dagen då Cecilias mamma dog. Varför? Cecilia, Leo och Une börjar fundera och ser också att det var just den dagen då det stora rånet mot en guldsmedsfirma ägde rum. Guld för många miljoner saknas fortfarande. Nu blir det allt mer spännande. De hittar en karta och en nyckel i en skrivbordslåda och förstår att den kan leda till var skatten är gömd.

En klassisk pusseldeckare i en avgränsad miljö med bara några möjligt skyldiga. Dessutom slutar boken med en kommentar som gör att man bara måste läsa nästa del, man förstår att det inte är slut på äventyren! Och även den här gången verkar Cecilias mammas död vara inblandad.

Jörn Lier Horst skriver ju även deckare för vuxna, och han skriver bra!! Andlöst spännande emellanåt, och logiskt, trovärdigt. Det här är andra delen i serien "En Clue-deckare", man behöver inte ha läst första delen men man blir onekligen sugen på att göra det!

Läsa högt: s. 16 ("Cecilia tittade på sin egen klocka"...) - 18 (slut). När Cecilia sett den skumma mannen läsa tidning och inser vilken tidning det är han läst.

s 18, 29, 40, 61, 79, 103, 123, 129, 135, 143, cliffhanger!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar