tisdag 27 mars 2018

Gökungen

Triss vaknar förvirrad en morgon under familjens semester. Det känns som att huvudet är fullt av papper. Hennes föräldrar berättar att hon dyngsur kom hem kvällen innan med hög feber. Sakta kommer minnena tillbaka. Hon är Triss, 11 år. Hennes föräldrar älskar henne men är ofta oroliga för hon är sjuklig. Allt verkar vara som vanlig utom lillasyster Pen.

När hon ser sin storasyster, springer hon skrikande därifrån.  Men varken Triss eller föräldrarna är särskilgt förvånade. Pen brukar alltid ha ett bråk med någon på gång.

I början är det små detaljer som tyder på att allting inte är som det ska. När hon ska hjälpa mamma att klippa verkar saxen försöka skada henne. Triss är också hungrigare än en flock vargar. Men ganska snart går det upp för Triss att något är riktigt fel med henne. Det måste ha något med dammen hon trillade i, hon minns hur hon låg under ytan och såg två skepnader stå vid sjöns kant. Eller vet Pen vad som hänt? Hade inte lillasystern avskytt henne så mycket så hade hon kanske kunnat få veta mer. Den första natten efter hennes sjukdom tar hungern över snart har hon kastat i sig mat som hon tidigare skulle kräkas om hon såg någon äta. När de återvänder från semester hoppas Triss att hon ska bli helt som vanligt, men istället repar hennes liv upp sig som en trasig stickning.

Det är en fantasyberättelse om både vanliga och ovanliga problem en familj kan bli drabbade av. Hur lever man vidare när det äldsta barnet dör, vad är priset för framgång och vad är egentligen en bortbyting?

Frances Hardinge är min nya favoritförfattare. Jag har verkligen älskat båda de böcker jag tidigare läst av henne, Lögnernas träd och den sprillans nya A Skinful of Shadows. Hon är mästare på att blanda en huvudperson man kan känna igen sig i som leds ut på de mest magiska och aningens skrämmande äventyr!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar