tisdag 8 januari 2013

Det finns så många toppar man blir aldrig nöjd

Anna Ehn har skrivit en bok om ett konfirmationsläger man nog inte hade velat delta i. Sara och bästa kompisen Madde åker buss till lägret som ligger norrut i Sverige någonstans. Genom fönstret ser Sara den täta skogen, sköna myrmarker och bergstoppar. Hon ser verkligen fram emot det här. Inte minst kommer det att bli bra för hennes löpträning. Besvikelsen blir stor när de kommer fram och hon och Madde inte ska dela rum. Madde verkar inte tycka det är lika tråkigt. Så hittar Madde en kille. Själv försöker Sara likna de tuffa tjejer hon delar rum med, mest Lina.
De vuxna ledarna på lägret gör sitt bästa för att skapa sammanhållning. Lekar, kontaktövningar, filmvisning, men inget hjälper. Där finns något elakt i gruppen och Madde drabbas. Lina vill ha hennes kille. Vems sida står Sara på, egentligen?
Vad ska hon göra?

Det här är en bok som griper tag i läsaren fast på ett rätt otäckt sätt. Man tycker synd om Sara, blir irriterad på henne och undrar hela tiden när hon tycker att hennes gräns för hur mycket hon låter andra styra sig går. Och alla har vi ju en sådan gräns... Fast när man är 14 är det inte så lätt att veta var den går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar