onsdag 14 januari 2015

Dömd

Första delen i Amager-trilogin av Pacale Vallin Johansson är inget annat än fruktansvärt spännande! Amirs mamma är läkare och anklagas för ett litet barns död. Hon döms och hamnar i fängelse. Amir som bara är 11 år skickas då iväg till fosterföräldrar som är specialiserade på att ta hand om barn till mördare. När han kommer dit möter han 13-åriga Lo som är lika ny som han själv och Vidar som har varit där länge och är van vid alla konstigheter.

Sådant finns det nämligen mycket av - obehagliga konstigheter. Gunvor kräver att de kallar henne "fostermor" och de får arbeta tills fingrarna blöder med att skura, tvätta och mata djur. Hemmet är en gård som heter Himmelsfrid och ligger långt ute på landet omgiven av en mur med elstängsel som bara Gunvor kan stänga av. Det är vinter och mycket kallt med massor av snö. Vidar försöker vara fostermor till lags och rapportera om hur de andra barnen sköter sig. Det gör han lite för bra. Amir och Lo känner att de inte kan lite på honom. De vill inget annat än att fly och när fosterfar, Gillis, dyker upp så börjar en plan växa fram. Frågan är hur Vidar ställer sig - är han med dem, eller emot?

Boken har också ett magiskt, övernaturligt inslag. Barnen har nära koppling till olika djur, en slags kommunikation kan man säga. Det går inte att avslöja hur det går till eller vara mer precis, den detaljen lämnar jag till dig läsare att upptäcka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar