fredag 17 januari 2014

Vargprinsessan

Trött på snö? Jaså, inte! Då har jag ett tips för dig: läs Vargprinsessan av Cathryn Constable. Den handlar om Sophie som i början av boken går på en internatskola i London. Hennes föräldrar är döda och loven tillbringar hon med sin förmyndare, den stränga Rosemary. I skolan har Sophie sina bästa vänner Delphine och Marianne. Den stora frågan i början av boken är var alla ska få åka på skolresan under påsklovet. Eleverna som läser ryska på avancerad nivå ska få åka till Sankt Petersburg i Ryssland. Trots att Sophie inte kan ryska så drömmer hon om att få åka med. Så besöker en rysk dam skolan för att se ifall den är något för hennes dotter. Det blir Sophie som får visa henne runt. Detta går så bra att damen säger till rektorn att Sophie borde få berätta om skolan för hennes rika ryska vänner. Rektorn beslutar halvt motvilligt att alla tre väninnorna ska få åka dit.

Och i Ryssland är det förstås kallt! Mycket kallt. När Sophie, Delphine och Marianne ska hämtas upp av sina värdfamiljer så börjar konstiga saker hända. En väldigt vacker dam (hon känns lite bekant?) för iväg dem på tåg - men inte var det meningen att de skulle åka SÅ långt bort från staden?

Jag tyckte om miljöerna i boken, snön, skogarna och stället flickorna kommer till. Sophie är dock inte speciellt smart. Jag retade mig lite på att hon inte fattar vissa saker som är ganska lätta för läsaren att gissa! Det är ändå kul att läsa om de tre vännerna och deras ryska äventyr, och en del otäcka saker händer, vilket höjer spänningen. En liten rysk ordlista finns i slutet. Alltså: en mysig vinterbok med internatskole-flickor, skurkar, hemligheter, vargar och ett fantastiskt gammalt slott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar