tisdag 2 april 2019

Röd drottning

Röd drottning är skriven av Victoria Aveyard och är första delen i serie med fyra böcker. I del 1 träffar vi 17-åriga Mare i en värld där man antingen är född med rött blod, som Mare, och då är man arbetare, soldat och tjänare. Eller så är man född silver, med silverblod och med förmågor. Förmågorna kan handla om att man kan kontrollera eld, läsa tankar , göra sin hud till sten och mycket mer. Mare fyller snart 18 år och kommer då att tvångarekryteras till armén, något få överlever särskilt länge. Men ödets nyck vill annorlunda och Mare får istället arbete som tjänare på slottet där kungafamiljen bor.

Det visar sig att Mare, trots sitt röda blod, också har en förmåga. Hon kan kontrollera och skapa elektricitet. Men kungafamiljen vet hur farligt det skulle bli om världen fick se röda med förmågor så de tar hand om Mare och säger till alla att hon är silver och hon ska giftas bort med den yngre av prinsarna, Maven. Men Mare har svårt att dölja sitt sanna jag och hon dras till gerillagruppen Blodsvärnet som med sin ledare Farley i spetsen kämpar för de rödas frihet. Mare kommer allt närmare Maven som hon ska gifta sig med, men hon dras också till hans äldre bror Cal. Men vem kan hon egentligen lita på?

Det är en bok för dig som gillar Divergent-serien, Maze runner, Hunger spelen och böcker i den stilen. De är spännande och det händer mycket hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar