onsdag 15 mars 2017

Lättläst skräck för barn som kan sina sagor

Visst är det kul när författare skämtar med de gamla folksagorna? Ett väldigt lyckat exempel på detta under senare år är den norske författaren Björn F Rörviks drift med Bockarna Bruse. I hans bilderböcker kan bockarna råka ut för saker som en lockande ny skylt på vägen till den gamla vanliga ängen eller att där inte finns något troll att blir rädda för när de ska över bron (Bockarna Bruse på badhuset respektive Bockarna Bruse kommer igen). Nu ger bokförlaget Hegas också ut en serie omarbetade sagor - men den här gången är humorn blandad med skräck!

Författaren Wiley Blevins har ihop med illustratören Steve Cox hittills kommit ut med två böcker i serien "Lilla skräckbiblioteket". Den första sagan de gör en ny variant på är den om lilla Rödluvan - som här blir Dödluvan och vargen. Redan på sidan 5 blir den lilla söta flickan som skulle hälsa på sin mormor i skogen faktiskt uppäten! Vad som sedan sker får du själv upptäcka... de här berättelserna är nämligen väldigt korta så jag vill inte förstöra läsningen genom att avslöja för mycket. Nästa saga som skrivits om är den om den stackars flickan med de elaka styvsystrarna. Du vet, hon som inte fick gå på balen men som kom dit ändå i en förtrollad pumpa? I Askungen och vampyrprinsen kommer flickan också till festen på slottet, bara inte på det sätt som du är van vid. Inte heller prinsen är sig riktigt lik...

Som du förstår är det viktigt att läsaren känner till de "riktiga" versionerna av berättelserna för att riktigt uppskatta de här böckerna. Även om man gör det på ett ungefär så är det en fin idé att gå till biblioteket och låna dem igen. Originalversionerna finns ju kvar just därför att de är så bra :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar