onsdag 22 mars 2017

Galgbacken - sommarrysare av Ewa Christina Johansson

Midsommarafton... Vädret är vackert, vattnet i sjön blänker, solen skiner och hela naturen doftar sommar, ändå är inte Lykke glad. Anledningen är att hon sitter fast i en stuga som familjen har hyrt på ute på landet där hon inte har en enda kompis inom synhåll. Mobilen är dessutom dödstyst. Hur mycket hon än kollar så är det ingen, absolut ingen som vill ha tag på henne. Alla andra har väl jättekul förstås.
   Familjen förebereder kalaset och Lykke hjälper till så lite som möjligt med minimal entusiasm. Lite bättre blir det när moster Teddy kommer och har med sig en försenad födelsedagspresent. I det lilla paketet ligger en silverberlock som Lykke genast känner igen. Den har ju tillhört mormor som nu har blivit helt förvirrad och bor på hem för gamla. Där står två ord på den: "In aeternum".  Teddy har glömt vad det betyder men säger att hon tycker att Lykke är så lik mormor på olika vis att hon tycker att det är rätt att ge den till henne. Med berlocken i handen ger sig Lykke ut på en ensam promenad medan kvällen långsamt faller. Hon följer stigen mot badplatsen och går bort mot ängen med hundkex och vallmo där man tidigare under dagen lekte lekar. På kullen en bit bort står där ett utkikstorn. Hon tänker att utsikten måste vara jättefin. Backen är brantare än det såg ut som på håll men hon tar sig upp. För en kort stund leker skuggorna ett spratt med henne: ljuset som silar genom träden ned på kullen får det att se ut som att där står en galge, en sådan där som man hängde brottslingar i förr i tiden! Visst förstår hon att det är inbillning men det är ändå lite läskigt.
   Till Lykkes besvikelse är tornet fallfärdigt så det är förbjudet att gå upp i det. Man ser ändå långt från kullen. Medan hon står och låter blicken svepa över sjön, stugorna och kyrkan bär en svag vind med sig en visning. Det låter nästan som de där två orden på berlocken -"in aeternum".

Som du har förstått vid det här laget är det ingen vanlig silverberlock som Lykke har fått. Den har tillhört någon särskild, inte bara hennes mormor. Dessutom verkar den ha en egen vilja och beter sig väldigt märkligt ibland. Allt har att göra med byn där mamma bestämt att de ska hyra stuga, samma by där det hände mormor något för något år sedan då hon började bli sådär förvirrad. Vad hände? Hur hänger det ihop med berlocken? Galgen, då? Lykke kommer snart hemligheten på spåren och då blir det både spännande och ibland skrämmande!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar