fredag 17 februari 2017

Monstrens rike - del 1 av "De förhäxade barnen"

Saga bor med sin mamma och pappa i ett vinterland. Hon är uppväxt i ett slott bland snö och is och i parken och skogen utanför finns olika typer av monster (drakar, gripar m.fl.) infrusna i isblock. Det är ett ganska ensamt liv och Sagas bästa vän är familjens stenmonster Ulrik som arbetar i köket. Utan kylan skulle det vara mycket farligt i en värld omgiven av så många hotfulla varelser. Den som ser till att allt fungerar och kan trolla fram denna iskalla värld är Sagas mamma. Hon kan till och med göra diamanter och kristaller av is som inte smälter. Pappa är uppfinnare och håller oftast till i ett eget torn där han har sitt arbetsrum. Där är det varmt och skönt.

Redan i början av berättelsen märker Saga att något är fel med mamma. Hon är blekare än vanligt. När hon ska blåsa en kristallstjärna till Saga händer något konstigt. Först blir den lika vacker som vanligt men så när Saga håller upp den blir hennes fingrar fuktiga. Innan hon förstår vad det är som händer ramlar mamma avsvimmad ner på golvet. Då Sagas mamma har varit sängliggande några dagar inser familjen att det är allvarligt och att de behöver hjälp. Ulrik övertalar föräldrarna vända sig till en person som heter Ärla och som Saga aldrig har hört talas om. De vill inte, men det finns inget annat råd. Sent en kväll hör Saga ljud från borggården. En luftballong är på väg att lyfta med Ulrik. De hade lovat att ta med henne men nu bryter de det löftet! Saga rusar ner och lyckas kasta sig in precis innan hon och Ulrik lyfter... så är de på väg mot en okänd värld på sitt livsviktiga uppdrag!

Monstrens rike av Johanna Strömqvist är fantasifull och rolig att läsa. Efter en lite korthuggen inledning blir det allt mer spännande och Sagas färd blir full av upptäckter, fara och spänning. Den här boken passar också bra att läsa högt för den som tycker om sagor och äventyr. Och vem gör inte det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar