tisdag 14 februari 2017

Ängeln utan vingar - del 1 av Skuggspelet

Känner du för att läsa en riktigt mysig, sagoinspirerad fantasy-bok med välbekant nordisk natur som miljö så ska du absolut ta en titt på Ängeln utan vingar - del 1 av Skuggspelet av Maud Mangold. Precis som Mangolds serie "Landet innanför" som inleds med Glaspärleresan så börjar berättelsen i vår värld och barn lockas över gränsen in i en annan. Denna tidigare okända värld befolkas av fantasifulla figurer - många nya men en del har vi stött på förut. I Skuggriket finns exempelvis vildvittror från Ronja Rövardotter och pepparkakshäxor från bröderna Grimms sagor. Här finns även skednäsor, en talande ekorre och läskiga varelser som kallas "benknäckare".

Berättelsen börjar med en ledsen flicka - Tea. Hennes bästa vän Gabriel har försvunnit. Hans styvföräldrar säger bara att han har fått ett meddelande från sin mamma att det är dags att återförenas. Skolan utan Gabriel är inget vidare för Tea. Många är elaka och hon har ingen att vara med så livet är överhuvudtaget jobbigt. Tea har heller inga syskon och föräldrarna arbetar mycket. När hon i början av boken möter Hilja i skogen så börjar de prata trots att Tea tycker att den andra flickan är väldigt konstig. Hon är liksom smutsig och inte riktigt som andra. Hilja säger att hon kan se att Tea är ledsen och att hon vill hjälpa henne. Eftersom hon ändå inte har något annat för sig så följer hon med in i skogen när Hilja vill visa var hon bor... som läsare förstår man att Hilja inte är en vanlig människa, men man får inte veta vad hon egentligen är för något förrän en bra bit i boken. Efter ett slag växlar berättelsen och vi får läsa om hur Gabriel har det. Även han är vilse i den här andra världen som Hilja lockar in Tea i. Han är där för att han tror att hans mamma vill det, att det är hennes röst som han hör mana på sig inne i huvudet: - Gå mot öster, säger den. Ju längre han går desto mer börjar han ändå tvivla. Tänk om det inte är mammas röst som han hör?

Visst låter det spännande? Kommer Tea att hitta Gabriel? Kommer Gabriel att hitta sin mamma?  Kommer Gabriel och Tea att hitta hem igen eller måste de stanna i Skuggriket? Läs så kanske du får veta svaren! Fast glöm inte - boken är första delen i en trilogi så kanske inte allt avslöjas...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar