måndag 29 augusti 2016

Det lånade mörkrets riddare - actionfyllt irländskt äventyr!

Två mycket obehagliga typer, en man och en kvinna, besöker rektor Ackerby på Crosscapers barnhem för föräldralösa barn. De vill ha information om Denizen Hardwick, ett av skolans mer alldagliga barn. När de får höra att Denizen fyllt 13 för några veckor sedan blir de märkligt överraskade. Frågorna de ställer sedan blir allt mer underliga. Har rektorn lagt märke till några "rumsliga förvrängningar", "ovanliga ljusfenomen" eller "egendomligt rörliga skuggor"... Ackerby tröttnar och försöker köra ut dem. Det skulle han inte ha gjort...

Japp, visst är det lite Harry Potter över tanken att något alltså borde ha hänt med Denizen på hans födelsedag. Tyvärr verkar han ha missat det? Fyra månader senare får han en smärre chock när rektorn meddelar att det har kommit ett brev från en person som vill träffa honom. En person som påstår att hon är hans faster! Jaha, vad gör han i så fall på Crosscaper? Under hela sin uppväxt har han antagit att han inte har några släktingar i livet. Han vet ingenting om sin familj, har nästan inga minnen av sina föräldrar och ingen aning om hur de dog. Nu ska han alltså få besöka sin faster...fast hon hämtar honom inte själv. Det gör Graham McCarron, en av hennes medhjälpare, i flott kostym och stor, svart bil. Under färden mot Dublin inträffar något som gör Denizen fruktansvärt rädd. De utsätts för en attack av en form av monster så ondskefullt att det kunde varit hämtat från hans värsta mardröm. Graham räddar dem men det är på håret. Denizen förstår att hans faster förmodligen inte kan vara en vanlig, bullbakande snäll liten tant...och visst har han rätt! Anledningen till hans besök är inte att de ska tillbringa lite mysig tid tillsammans och lära känna varandra. Faster Vivian är inte den typen. Nej, det är mycket allvarligare än så. Denizen är där för att fatta ett livsavgörande beslut. Vill han hjälpa det uråldriga sällskap av riddare som Vivian är en del av eller vill han fortsätta ett "vanligt" liv? Fast innan det kommer så långt måste de se om han ens har förmågan...Hur mycket har han ärvt av sina föräldrar?

Det lånade mörkrets riddare av den irländske författaren David Rudden är fartfylld, spännande och rolig! Det är kul att lära känna Denizen, hans bästa vän Simon och de olika personer som han möter i fasterns hus och här finns häftiga miljöer med stormpiskade landskap, höga klippor och läskiga hus. Visserligen är det ett mönster man känner igen (föräldralöst barn, internatskola, tillhör speciell släkt/familj med uppdrag) men det är definitivt både nerkittlande och underhållande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar