torsdag 26 maj 2016

Spöknät - ny rysare av Petrus Dahlin

Så var det dags igen - Petrus Dahlin har kommit med en ny, fristående skräckbok i stil med Hjärtlös och Kurragömma. Den nya heter Spöknät och är faktiskt riktigt otäck... Tino (Valentino), 13 år, åker tåg för att hälsa på pappa i Göteborg. Under resan händer något skumt: en kille drar i nödbromsen för att han har sett en kvinna öppna dörren och hoppa ut. Tåget backar, personalen letar men kommer fram till att killen måste ha drömt eller inbillat sig. Där finns ingen.
    Framme i Göteborg blir allt katastrof. Pappa råkar avslöja något som gör Tino ännu argare än han redan var över skilsmässan. Tino lämnar lägenheten och tar sig ensam tillbaka till sin hemby ute på landsbygden någonstans ett par timmar därifrån. Snart upptäcker han att något är fel med mamma. Hon bara sover, vill inte äta och när han väl får henne att stiga upp sitter hon och stirrar i väggen bakom honom och säger saker som "Klockan går baklänges. Minuterna kommer tillbaka. Sekunderna kommer tillbaka". Dagen därpå när han ska väcka henne är hon borta, försvunnen.

Efter att ha kontaktat polisen bestämmer sig Tino för att själv gå runt och ringa på hos grannarna och höra om någon sett något. När han kommer till det hus hans bästa vän just har flyttat ifrån är där ingen som öppnar. Han går runt och ser att altandörren på baksidan är öppen. En helskum tjej verkar bo där ensam. Hon har på sig en lång, smutsgrå klänning och håret är svart och hon säger riktigt konstiga saker.
   Boken blir riktigt, riktigt ruggig kan jag garantera. Här finns ett par inslag som man känner igen från de tidigare böckerna: problemfyllda föräldrar och barn som lämnas ensamma. Det fungerar perfekt ihop med skräcktemat. För hur ska Valentino nu göra? Han låtsas inför polisen att pappa hjälper honom men han har helt brutit kontakten och svarar inte när pappa ringer eller sms:ar. Den enda han träffar som verkar intresserad av vart mamma har tagit vägen är den där tjejen.

Ett smakprov på Spöknät är det här kapitel-slutet: "Plötsligt blev han lugn och kände att nu skulle allt kanske ändå vända och bli bra. Till slut somnade han, utan att ha en aning om att det skulle bli precis tvärtom."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar