torsdag 26 maj 2016

Dumplin´- en feel-goodbok om att bara få va sig själv

Här är något för alla bokälskare som längtar efter att läsa en bok som suger in en i berättelsen med en gång och inte släpper dig förrän den är slut (och då vill du inte lämna). Det är en mysbok, en feelgood-bok som växlar mellan tema romance och identitetskrisande tonåring. Huvudperson är en high school tjej med det underbara namnet Willowdean. Hon bor i Clover city, Texas, och när historien börjar sommarjobbar hon på restaurangen Harpy's Burgers & Dogs. Där arbetar även fruktansvärt attraktive, tystlåtne Bo som går på en dyr privatskola. Japp, Willowdean är väldigt förälskad i honom. När han är i närheten kan hon nästan inte koncentrera sig på någonting annat. Där finns dock ett problem som hon ser det. Han är helt bortom räckhåll. Killar som Bo blir inte intresserade av kurviga tjejer även om de är söta. Willowdean är alltså tjock.
   Så här års är mamma alltid hysteriskt upptagen med Clover city´s största årliga event: skönhetstävlingen Miss Blue bonnet. Som fd vinnare av denna är hennes mamma otroligt engagerad och knappt kontaktbar. Relationen till bästa vännen Ellen börjar också knaka i fogarna. El är bara intresserad av sitt jobb i den coola klädbutiken, tjejerna som jobbar där och ifall hon ska gå hela vägen och ha sex med pojkvännen Tim i sommar eller inte. Inget av det där kan Willowdean relatera till och känslorna för Bo känns för overkliga för att berätta om. Men så händer en helt vansinnig grej en dag på jobbet...
   Det här blir en jobbig tid i livet för Willowdean Dickson. Hon, som alltid haft bra självförtroende, börjar tvivla på att hon verkligen duger som hon är. Vänskapen med El är i gungning. Situationen med Bo skakar om henne. Hur ska hon få tillbaka sitt självförtroende?
   Som du säkert redan har förstått så rekommenderar jag verkligen att du läser Dumplin' av Julie Murphy! Det är inte ofta en berättelse är så underhållande och tankeväckande på en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar