torsdag 26 maj 2016

Bänkad

Sebastian har alltid spelat fotboll. I skolan är Sebastian känd som han som är bra på fotboll och alla tar för givet att Sebastian kommer att söka till fotbollsgymnasiet när det väl är dags att välja till gymnasiet. Men det viktigaste för Sebastian är egentligen inte att han är bäst i sitt lag. Det är inte därför han tycker så mycket om att spela. Tränaren Karsten kör sin skärgårdsstil, som han kallar det, vägrar nivåindelningar och elitsatsningar. I hans lag får alla spela. För det är det de är. Ett lag. Men när det kommer en ny kille till laget börjar sammanhållningen luckras upp. Den nye killen, Ethan, kommer från värsta rivallaget och han har med sig sin pappa, Janne, som ska hjälpa Karsten och avlasta honom med tränaransvaret. Det är bara det att Janne har en helt annan fotbollsfilosofi än Karsten. För Janne är det viktigaste att skapa ett topplag och att lyfta sin egen son.

Sebastian är den enda som verkar ha något emot den nya träningsformen och spelartaktiken och han kan inte låta bli att opponera sig. Därmed blir han bänkad första matchen som Janne ansvarar för. Trots att han är lagkapten och trots att han är en av de bästa i laget.

Fotbollen blir inte lika kul längre. Sebastian hamnar i bråk med bästa kompisen Leonard om Janne och Ethan och börjar skippa träningarna. Hemma pressar också Sebastians pappa på och skäller på honom för att han skiter i träningarna. Nu om någonsin är det viktigt att Sebastian visar framfötterna. Han har ju nyligen blivit uttagen till ett elitläger under sommaren, men istället börjar Sebastian fundera på om han alls vill åka. Vad är det för mening om glädjen med att spela är borta? Men å andra sidan, vem är Sebastian om han inte har fotbollen längre?

Annica Wennström  har skrivit Bänkad som bland annat handlar om hur pressen från vuxna och omgivningen kan förstöra kärleken till en idrott. Sebastian hamnar mer eller mindre i en identitetskris när kraven på honom som fotbollsspelare tar över. Vem vill han vara? En granne som Sebastian lär känna blir ett stöd och hjälper honom att sätta ord på sina känslor och ge honom mod att vara någon annan än bara fotbollskillen Sebastian. Och som bara Sebastian vågar han närma sig tjejen han är kär i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar