torsdag 17 mars 2016

Sjörövarhjärta

Nora tänker att sommaren nog blir trist eftersom kompisarna Susse och Dilba har blivit så konstiga. De vill inte slå kullerbyttor eller jaga varandra i vattnet utan bara ligga där på stranden och sola, spana på killar och prata om nagellack. Vad ska man göra? När hon cyklar hem från badplatsen den där dagen på sommarlovet, arg och besviken, möter hon sin lillebrorsa Rick. Han vill hitta på något. Hellre än att göra ingenting bestämmer Nora att de ska samla ihop några och leka gömme på den lilla ön Laboratorieholmen precis utanför deras bostadsområde i Kalmar. Rick ringer kompisarna Joakim och Francesca som är med på idén. Så berättar han att den nya familj som flyttar in i närheten av dem har en tjej. Han såg det innan när de bar in grejor. Ska de inte fråga om hon vill vara med? Sagt och gjort. Flickan heter Lin, är 11 år och kan visst tänka sig att hänga på.

Solen lyser och alla har riktigt kul ihop. Lin är så dålig på att leta att de andra till slut gömmer sig på ett och samma ställe. När hon till slut lyckas fatta var de är snubblar hon på en vass kant som sticker upp i sanden. Efter att ha skrattat färdigt vill de se vad det är. De gräver och gräver... det verkar vara någon slags gammal låda! Den är av metall och ser ut som en liten chokladask men de kan inte få upp låset. Istället för att lämna den till polisen eller något museum beslutar de sig för att skapa en lek. Nora hittar på att lådan är den fruktansvärde piraten Blodsögas och innehåller hans utskurna hjärta. De delar upp sig i lag, bestämmer vem som ska gömma lådan, hittar på regler och så kan tävlingen börja!

De första sidorna och vissa sidor inne i boken av Sjörövarhjärta av författarna Simon och Emma Leijsne är skrivna i kursiv stil. Då får man följa flickan Gerda som bor på Laboratorieholmen för länge sedan. Hon håller en låda och springer. En låda som hon måste gömma...Rick får under leken syn på underliga figurer, människor, hus, järnvägsspår och annat bleka som ett gammalt fotografi. När de tittar igen är det borta. Vad är det som händer?

Du har nog förstått det vid det här laget men Sjörövarhjärta är alltså ett sommarmysterium i klassisk stil om några barn som under en lek plötsligt kommer i kontakt med mystiska, otäcka saker som hände för länge sedan. Det är mysigt och lite otäckt på samma gång. Inledningen, särskilt första kapitlet, är lite lång men läs vidare så blir det alltmer spännande! Finns här inga sjörövare, då? Nja, skurkar finns, det är allt jag vill avslöja :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar