onsdag 23 mars 2016

Middagsmörker

Àili är en sextonårig tjej från Skåne som kliver av planet i nordligaste Sverige. Hennes pappa har just dött i cancer. Hon har ingen förälder kvar i livet och måste flytta hem till sin samiska morfar som hon aldrig någonsin träffat tidigare.
Det är verkligen inte lätt att accepteras i en liten by och det hjälper inte att hon får konstiga anfall. Sakta förstår hon att hon har en gåva. Den samisk andevärden har utvalt henne att kämpa för dem mot mörka krafter som väckt till liv och vill förstöra samerna som folk.

I medgång och motgång försöker Àili få svaret på om hon verkligen har rätt att vara same eller inte. Hela boken hade kunna handla om hur det är att födas som same, men växa upp flera hundra mil från allt det samiska. Från första steget i nordligaste Sverige är Àili på främmande mark och det är intressant att se hur hon krockar med sin nya miljö och hur jobbiga saker som ens föräldrar var med om kan påverka hela släkter långt framåt. Men Middagsmörker är en fantasyroman med action och spänning från första stund. Och det kommer minst en uppföljare, det kan jag lova. Det är oerhört intressant att läsa om den samiska kulturen och andligheten, men jag blir sugen på att läsa på mer och från samiska källor. Och det är ju inte dåligt, att en actionbok kan få en sugen på verkligheten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar